Cetățeanul Google descalecă în Ferentari

Cetățeanul Google are o memorie mai mare decât toți elefanții din Africa, dar nu știe să simtă. Toate informațiile din lume îi sunt îngrămădite-n cap, dar unele nu vor să se lege oricum le-ar permuta. Cuvintele lui au un gust metalic.

Însă Google e un cetățean ambițios, vrea să cucerească și ultima redută: sufletul. Așa că a pornit să colinde lumea, s-o vadă cu ochii și, poate, să înțeleagă cum funcționează oamenii. A fost peste tot, din America până-n China, a înghețat prin Antarctica, s-a scufundat în oceane.

În aprilie 2009 a ajuns în Ferentari. Acesta e jurnalul acelor zile zbuciumate:
(așteaptă oleacă până se-ncarcă tot. e high-tech, maică) 


17 Aprilie 2009

<Ferentari> = ZăbrăuțiGunoiGhetouȚiganiDrogați

Zăbrăuți. Focar de infecție. Casa hoților, drogaților, mafioților, țiganilor. Aici duc toate referințele la Ferentari. 

Opt blocuri de patru etaje prinse în triunghiul dintre străzile Zăbrăuțiului, Pieptănari și o cale ferată. Construcții moderniste din beton, pornite ca un triumf al egalității și sfârșite între gunoaie.

Blocurile erau cămine pentru nefamiliștii care veneau să muncească în Bucureștiul comunist. Dictatorul Ceaușescu, care și-a cunoscut nevasta la un bal al muncitorilor din Ferentari, a hotărât în anii ’80 să le demoleze. În 1989 au fost evacuate, dar demolarea nu s-a mai întâmplat

79% dintre bucureșteni cred că Ferentariul e cel mai prost cartier. Periodic, lucrurile se precipită, cu ocazia unor evenimente ca răscoala din 2006, declanșată de tăierea curentului și aplanată de Gigi Becali. Supărările de zi cu zi ale ferentarilor sunt mizeria (25%) și infracționalitatea (19%).

Gunoi. Zona e un no man’s land. Gunoaiele țin de urât inscripțiilor care interzic aruncatul gunoaielor. Clădirile sunt pereții unei imense pubele. Oamenii trec pe lângă ele ca și când ar fi decorul unui joc de realitate augmentată. █

Ferentarii erau infanteria ușoară, carnea de tun din orice război. Cartierul a moștenit numele ăsta deși era doar o zonă agricolă-industrială de la marginea marelui oraș, înghițită pe nemestecate în secolul 20 și apoi respinsă de organismul urban în secolul 21. Comuniștii au brodat pe margini câteva blocuri și atât. Nici o linie de tramvai/autobuz nu ajunge în centru. 

Ghetoizare. Caută imagini imagini similare: America de Sud, Africa Centrală, periferiile orașelor sovietice care și-au pierdut mono-industria.
Conotații: holocaustul țiganilor, cartierele afro-americanilor.
Context: inegalitate socială medie (coeficient GINI 32) accentuată de tranziție haotică și segregare rasială. █

Ferentariul nu e doar parcela de ciment și gunoaie de pe Zăbrăuțului. E un triunghi de 5km2, cu Șoseaua Sălaj și fosta cale ferată Filaret-Giurgiu pe două dintre laturi, care stă ca un ghimpe în coasta Bucureștiului. Sunt 3 kilometri până-n centru, de două ori mai puțin decât ai face din Băneasa. 

Câțiva pași mai încolo de blocurile de nefamiliști, peisajul se schimbă brusc. Începe un paradis suburban. █

Străzile devin înguste, gunoaiele dispar. Rânduri de căsuțe îngrijite sunt ascunse printre copaci. Bucureștiul e cea mai poluată capitală europeană, o aglomerare haotică de ciment, mașini și oameni, dar locul ăsta pare foarte departe de toate.

Imagini similare: satele de oameni gospodari de la câmpie. █

Oamenii și-au amenajat câte o junglă steampunk, cu poduri de viță de vie și desișuri de arbuști printre care se mai arată mașinării din fiare întortochiate, la care tot meșterește câte cineva.

Mai adânc în cartier, străzile devin neasfaltate și se mai aud doar țipetele copiilor și cocoșii. █

O casă acoperită complet de viță de vie stă pe strada Ciuboțica Cucului colț cu Ilie Guriță. Verdeața evadează din curți, de parcă ar vrea să pornească un marș pe Calea Ferentari și să invadeze centrul orașului. █

Pe strada Trompetului, stâlpii de lemn sunt văruiți în roz, să nu-i roadă iepurașii Playboy. Mai jos, pe Buturugilor, o duduie așteaptă în fața porții în șlapi roz și halat verde-praz cu picățele negre. █

Viața cartierului mă izbește:

Tinereii șmecherași vâjâie pe scutere, fără cască, și se ocupă mai ales cu vrăjitul domnișoarelor ieșite la poartă.
Pensionarii scoși din uz târâie sacoșe către destinații necunocuscute.
Gospodarii de vârsta a doua pot fi găsiți în curte, la bustul gol, antrenați în operațiuni ce implică scânduri, tablă, nisip și bere la pet. Când iau o pauză, schimbă berea la pet pe berea la halbă într-una din numeroasele spelunci cu o curticică umbroasă și câteva mese de plastic.

Copiii sunt cei mai vizibili, strânși în cete prin fața curților, jucându-se pe o pătură întinsă pe trotuar, întrecându-se cu bicicletele ieftine (decorate cu mărgele și abțibilduri) sau alergând în șlapi, cu banii în mână, trimiși la magazin.

Mamele lor stau la taclale în fața porților. Totul în văzul lumii, fără să se ascundă, chiar și în fața celor patru ochi cu care le opresc în timp viața.

Nu arată a oameni înstăriți, dar nici a umanoizi scoși dintr-un coșmar cu droguri și crime. Sunt o specie bizară și puțin documentată. Nu-s  muncitori parașutați de la țară în fabrici, ci cetățeni de multe generații ai unui sat din București. █

Printre casele mărunte încep să-și facă loc vilele, născute probabil din bișnița cu fiare vechi, cel mai vizibil motor al economiei ferentariene. Deocamdată, își fac căsoaie locuitori ai cartierului care au dat de bani, însă câmpurile libere de la margine nu vor mai putea fi ignorate mult timp. █

Singurul obstacol care a mai rămas sunt blocurile de nefamiliști, zona-tampon care a speriat Bucureștiul și l-a oprit să înghită peisajul rural de dincolo.

În curând, cele câteva blocuri ar putea fi demolate, ceea ce va declanșa o explozie de gentrificare. Lumea asta se va păstra doar în ceea ce înregistrează acum ochii mei. █ 

</ferentari>

 

Notă: Realitatea noastră e tot mai intermediată de Internet. Majoritatea cunoscuților mei n-au văzut Ferentariul decât online. Acesta e un experiment de reportaj interactiv scris din perspectiva unui motor de căutare care încearcă să imite gândirea umană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *