Cum să nu votezi la întâmplare

Un român care lucrează la Google a creat în timpul liber un site care scoate la iveală politicienii buni și uscăturile din Parlament. Pe HartaPoliticii.ro poți afla cum votează, cât de des chiulesc de la serviciu și ce a descoperit presa despre ei.

Ți se pare că toți politicienii sunt la fel, o apă și-un pământ? Dacă majoritatea românilor ajung la concluzia asta, democrația nu mai are nici un sens și putem să instaurăm fără remușcări un partid unic, care să facă ce-o vrea. Ce rost mai are să alegi dacă toți sunt la fel?

Dar politicienii nu pot fi toți la fel. La asta s-a gândit Octavian Costache, cunoscut pe Internet ca Vivi, când a hotărât că trebuie să facă ceva în legătură cu asta. „Am fost extrem de frustrat de faptul că în România toți politicienii sunt pictați la fel, că oamenii de rând cred că toți sunt la fel și că nu contează pe cine alegi. Chiar dacă nu țineam nici cu unii nici cu alții, am fost și încă sunt convins că există diferențe și că asta este un lucru esențial funcționării unei democrații.”

„Toți candidații vorbesc numai despre promisiuni, niciodată despre fapte”

În 2008, Vivi avea 27 ani, locuia în New York, avea o slujbă într-una dintre cele mai râvnite companii din lume, se plimba cu bicicleta și îi plăcea să mânânce în restaurante interesante. Din România plecase după ce a terminat un master la Automatică și a creat mai multe site-uri de succes (cum ar fi platforma de jocuri doizece.ro). Politica nu era printre interesele lui.

Atunci au venit alegerile prezidențiale din America. „La vremea respectivă eram un pic euforic după alegerea lui Obama. Urmărisem îndeaproape campania electorală și eram foarte impresionat de cât de subtilă este o democrație matură, de cât de des candidații fac referire la “their track record” (ce au făcut și ce au votat în trecut –n.r.). În România asta lipsește cu desăvârșire, toți candidații vorbesc numai despre promisiuni, niciodată despre fapte.”

La mai puțin de o lună au urmat alegerile parlamentare din România, primele în sistem uninominal (adică votezi o persoană, nu o listă de partid). Atunci, Vivi și-a dat seama cât de greu e să alegi pe cineva când nu știi ce fac, de fapt, oamenii ăia. „De exemplu, nu știam nici măcar cum vota Irina Loghin (senator la vremea respectivă) sau cât de des se duce la serviciu.” Atunci a descoperit cu surprindere că voturile electronice sunt publicate pe site-ul Camerei Deputaților și a început să se gândească ce ar putea face cu datele astea. Prima idee a fost să vadă cine chiulește de la serviciu.

Topul chiulangiilor

„În câteva zile am hackuit un prototip care lua voturile de pe site-ul parlamentului și alcătuia lista cu procentul de prezență al fiecărui parlamentar. Am publicat-o la mine pe blog (vivi.ro) și în două săptămâni a primit 20.000 de vizitatori, exact înainte de alegeri. Eu speram să ajute la alegeri, speram ca românii să nu mai aleagă în Parlament pe cei care nici măcar nu se duc la serviciu suficient. A fost unul din cele mai virale blog post-uri ale anului respectiv și asta mi-a dat mult entuziasm și speranță că există interes în astfel de date.”

Așa că a început să lucreze la Harta Politicii seara, în weekend-uri, de prin cafenele.  “Încet, încet, am fost prins în lumea statisticilor despre politică. După alegeri, pentru că mulți spuneau că treaba cu “fiecare vot contează” este o prostie și că lista mea de prezență este inutilă, am construit un simulator de alegeri și am văzut exact cât contează fiecare vot. Așa am aflat că 36 de locuri din Camera Deputaților au fost decise cu mai puțin de 500 de voturi, zece dintre ele cu mai puțin de 100 de voturi.”

Practic, Harta Politicii extrage automat date publice de pe site-urile Parlamentului, știri din ziare și alte informații despre politicieni și le prelucrează în niște statistici care îți arată ce se întâmplă de fapt cu legile noastre.

De exemplu, dacă faci o căutare după “Dan Păsat” pe Harta Politicii găsești un deputat din PNL care s-a transferat la PDL, a lipsit la trei sferturi dintre ședințe, iar când a participat a votat în 99.5% din cazuri pe linie de partid. Mai afli că e “confruntat cu o solicitare de arestare preventivă din partea DNA” și se află pe lista candidaților pătați a Academiei Cațavencu, care îl descrie ca un „afacerist cunoscut pentru apucăturile sale violente”. În plus, vezi știrile recente despre el, în care membrii PDL spun că ar trebui suspendat din partid.

Ca să afli lucrurile astea, ar trebui să cunoști hățișurile politicii și ale presei și să petreci ceva timp căutând pe Internet. Pe Harta Politicii le găsești pe toate la un loc în mai puțin de 1 minut.

De la „Noi muncim, nu gândim!” la „Băsescometru”

Vivi face parte dintr-o categorie tot mai mare de tineri care au plecat în străinătate, au învățat și au lucrat acolo, iar acum încearcă să aplice lucrurile bune și în România. Fenomenul nu e unul nou – la fel făceau tinerii din prima jumătate a secolului 20. Unul dintre ei a fost Constantin Rădulescu-Motru,  care s-a întors după ce a studiat Franța și Germania și a devenit deputat. Într-una din cărțile sale, “Cultura română și politicianismul”, spunea că numai rațiunea poate ridica România: atunci când raporturile sociale nu mai sunt dictate de obiceiuri și tradiții, ci sunt supuse controlului conștiinței.

Dar rațiunea nu pică din cer. De atunci au trecut 100 de ani, iar românii au primit îndemnuri la muncă, la patriotism, la orice, numai la rațiune nu. “Noi muncim, nu gândim!”

În America, problema asta s-a rezolvat cu ajutorul presei, care e obișnuită să verifice la sânge declarațiile și comportamentul politicienilor. Site-ul PolitiFact.com e specializat astfel de analize. Are o echipă de reporteri și cercetători care verifică fiecare declarație importantă și stabilește dacă e adevăr, minciună sau undeva la mijloc. De exemplu, un proiect de-al lor se numește „Obameter” și urmărește ce se întâmplă cu cele 504 promisiuni din campania lui Obama. Până acum, a îndeplinit 134, a încălcat 38, iar restul sunt în lucru. PolitiFact are un mare succes la public și a câștigat în 2009 premiul Pulitzer.

Cea mai apropiată inițiativă românească e Harta Politicii, dar aici a fost primită cu o reticență pe măsura entuziasmului programatorului. „Cei mai mulți au fost sceptici că site-ul va conta în orice fel, iar cealaltă parte au fost sceptici dar mi-au spus că admiră pasiunea cu care fac un lucru atât de inutil. 🙂 Atitudinea generală a fost “ideea e interesantă, dar oricum nu contează”. O atitudine pe care am încercat să nu o pun la suflet pentru că mi se pare specific românească și deloc constructivă. Fiecare crede ce vrea.”

Însă ideea prinde avânt. Recent, Institutul pentru Politici Publice a creat alt site care face statistici cu parlamentari – alesiivoteaza.ro. Următorul pas ar fi un Obameter românesc. Cum ar fi să analizăm activitatea lui Traian Băsescu fără să pară că vorbim despre ploaia de foc și pucioasă care a distrus Sodoma și Gomora? Un „Oprescometru” de București ar fi și mai spectaculos.

„Când crezi că toți sunt la fel ajungi să alegi la întâmplare și câștigă ăia răi”

Până una, alta, Vivi a început să caute finanțare pentru proiect, ca să-l poată duce mai departe. Vrea să facă un sistem care să genereze automat contextul știrilor politice, astfel încât jurnaliștii să nu mai fie doar o portavoce pentru declarații de partid. Totul pentru ca omul de rând, fără vreun interes deosebit în politică, să poată înțelege ce se întâmplă și să voteze rațional. “Atunci când crezi că toți sunt la fel, ajungi să alegi la întâmplare și câștigă ăia răi. :-)”

2 comments on “Cum să nu votezi la întâmplare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *