“Gaborii asasini”: Dacă nu eram jandarmi, veneam și noi să protestăm!

Jandarmeria a reușit să înfurie o țară-ntreagă. După 11 zile de protest, dintr-o instituție cu mare încredere din partea românilor, a ajuns să fie văzută ca o forță de represiune. Piața scandează “Jandarmeria apără hoția!” și “Asasini! Gabori asasini!“.

Comandanții au reușit performanța asta dând ordine dubioase unor oameni care și-ar fi dorit să fie de cealaltă parte a baricadei. Să protesteze și ei împotriva nedreptății din țara asta, inclusiv din propria instituție.

P1250953.jpg

Noi am fost carne de tun. Bucata de metal pe care o bate ciocanul pe suportul nicovalei”, îmi spune Alex, un jandarm de vreo 30 de ani care a luptat zilele trecute la Universitate. Stăm pe o bancă dintr-un colț pustiu al Herăstrăului. Tremurăm de frig, dar în vocea lui se citește și frica. Poate să intre în belele mari pentru că e aici. E militar, nu are voie să se exprime, să se plângă, să se asocieze, nu are voie decât să execute ordine. Și nimeni nu i-a ordonat să vorbească. Poate doar conștiința.

Am vorbit cu trei jandarmi pe care i-ați văzut zilele astea în spatele scuturilor. Am ajuns la ei pe piste diferite, pentru a evita dezinformarea. Și toți mi-au descris același tablou, fiecare în culorile propriei vieți. Ei nu sunt trădători, ci au fost trădați. Povestea lor trebuie spusă.

“Dacă n-ai fi jandarm, ai ieși să protestezi?”

“Da, aș fi protestatar cu siguranță”, răspunde Alex. Privește în jos și mângâie zăpada cu cizma. “Îmi pasă de țara mea. Realitatea te izbește în față. Banii se scurg pe hoții și golănii, în timp ce atâția români trăiesc în bordeie fără curent. Ăștia nu vor altceva decât să sărăcească nația. Le-au terminat școlile ca să fie proști, le-au terminat spitalele ca să moară. Vor un popor de idioți care să facă ce vor ei. Dacă vrei să fii cinstit, să-ți faci o familie, să ai un trai decent… n-ai cum.”

Cu asta în minte a intrat Alex în bătaia de la Colțea de pe 15 ianuarie. “Când încep pietroaiele ești ca o oală care fierbe la 1000 de grade. Eu simțeam pietroaie în mână, în picior, să știi că doare și prin armură! Mie mi-au spart scutul în două cu o cărămidă. Puteam să fiu terminat pe viață. Ce vină am eu față de omul ăla? E o stare foarte nasoală. Sub asediul pietrelor de la niște oameni ca mine. Ajungi să vrei să arunci totul de pe tine și să pleci cât de departe vezi cu ochii.”

Și ordinul de înaintare nu mai venea… au așteptat peste 15 minute în bătaia pietrelor ca o minte luminată să le dea voie să riposteze, timp în care băieții distrugeau totul pe la Sf. Gheorghe, iar eu filmam în mijlocul lor. Asta-i doar o scenă din turele de 18 ore pe care le fac jandarmii la protest. De obicei e mai liniștit, ai timp berechet să te gândești cum faci rost de bani pentru ratele la bancă.

P1250744.jpg

Când era mic, Alex voia să fie cosmonaut, era fascinat de stele și spațiu. I-au plăcut astronomia și istoria, dar a decis să intre-n jandarmerie. Promitea să fie un loc de muncă stabil, cu salariu decent, care te disciplinează și e destul de variat cât să nu te plictisească. În plus, aveai ocazia să lupți de partea binelui – jandarmii se bat cu clanurile de mafioți, merg pe munți, cară saci de nisip la inundații, apără țara în caz de nevoie!

Cinci ani mai târziu, lucrurile arată fix pe dos. Salariile au fost tăiate cu 25%, s-au dat examene în urma cărora au fost dați afară 2100 de oameni. Atunci a fost un val de sinucideri în jandarmerie și poliție. Rând pe rând, s-au spulberat toate miturile. Cum să mai crezi în dreptatea și disciplina unei structuri militare când posturile bune se dau pe criterii politice? În timp ce unii-și beau cafeaua în apartamente scumpe, colegii lor stau în spital cu capul spart, gândindu-se de unde să împrumute bani de șpagă. Șefii au salarii de 7-8 ori mai mari decât jandarmii de rând.

Alex e în Jandarmerie de cinci ani și ia în jur de 1500 de lei lunar. 1000 de lei îi dă pe facturi și se împrumută de la o lună la alta ca să trăiască. “Munca nu e răsplătită, iar pentru noi, tinerii, nu se întrevede nici un viitor. Acum îmi pare rău că am pierdut 5 ani din viață în care puteam să fac altceva. Mă gândesc din ce în ce mai serios să-mi dau demisia și să plec în Afganistan, să-mi risc viața pentru niște bani. Dar de acolo nu mai vii om, s-au întors niște colegi cu niște povești…”

P1250951.jpg

Nu-i așa simplu să pleci din Jandarmerie. Ăsta-i genul de slujbă din care ieși la pensie, e greu să-ți găsești altceva după ce-ai început. Și creează dependență, pentru că n-ai cum să te plictisești cu jandarmii!

“Nu știu dacă ai văzut că duba noastră se hâțână când venim spre Piața Universității – asta nu-nseamnă că batem pe cineva înăuntru, înseamnă c-au înnebunit jandarmii, haha!

Ăsta-i Mihai. Pe el l-am întâlnit în piață și a fost de acord să iasă la o bere după ce i se termină tura. S-a dus cu duba până la Măgurele, unde e dezechiparea, s-a întors cu mașina și a nimerit direct într-o speluncă din Centrul Istoric, ocupată de jurnaliști și oengiști. Poartă ochelari și un arafat la gât și are o rană la mână, de când a apărat un jurnalist de o piatră. Când intră el se face liniște, apoi pornește un murmur care izbucnește în scandarea “A-vem gabori civili printre noi / civili printre noi / civili printre noi!“.

Nu se supără. Râde și se pune pe povestit, acaparând atenția tuturor, până în capătul îndepărtat al mesei. “Un jandarm știe să facă două lucruri: să bată și să fută”, glumește el pe jumătate, aruncând o ocheadă Oanei, jurnalistă independentă.

După pasiunea cu care vorbește despre juisare, se poate să nu fi glumit deloc. Mihai are două sex shop-uri prin București, le-a deschis împreună cu prietena sa, din banii părinților ei. “Noi vindem cea mai bună fantezie a noastră” e sloganul lor. Jandarmii n-au voie să aibă alte slujbe, dar fără asta nu și-ar putea întreține fetița. Face parte dintre trupele de elită, au luat nu știu câte premii, dar salariul rar trece de 1800 lei. “Am prins într-o singură lună 23 de milioane, baang, oare ce să mai cumpărăm, că e coșul plin!?

Taică-miu e în piață, i-am zis doar să nu stea unde-s suporterii. Noi vrem proteste. Am vrea să iasă un milion de oameni în stradă, să nu mai avem ce face!

P1250696.jpg

La scandalul de joi, el era unul dintre jandarmii care stăteau în rondul Universității. Totul părea pașnic, mâncau în mijlocul străzii senvișurile cu ceafă de porc pe care instituția li le pune la dispoziție pentru “numai” 4 lei. “Noi mâncam, pregătiți să plecăm, când zice unu’ «Bă, vin către noi!». Imediat am aruncat senvișurile, în urma noastră a rămas o mare de senvișuri și sticle de cola.”

Dacă duminică jandarmii au intervenit decisiv abia după o oră de anarhie, aici au profitat pe prima ocazie (niște indivizi au aruncat cu garduri în ei) și au evacuat toată piața în timp record. Suporterii se retrăseseră organizat și au numit asta o înscenare a jandarmeriei, iar televiziunile s-au bucurat că mai au niște cadre spectaculoase. Un singur lucru e cert: “A fost cea mai rapidă intervenție din istoria jandarmeriei. 3’43” și am eliberat toată piața!”

Jandarmii au o dușmănie veche cu suporterii, după atâtea bătăi pe stadioane și în afara lor. Mihai a fost și el în galerie la Steaua acum mulți ani. Îi știe pe ultrași și a rămas suprins când a văzut cum unii bătăuși se dau acum apărători ai drepturilor civile. “Venea unul la antenă și zicea că-i student. Băi, ești nebun, ăsta-i Uefa de la Dinamo! Îl știu de la atâtea meciuri, lu’ ăsta i-am dat!… Ăștia nu verifică pe cine aduc în platou?!”

“Steaua s-a cumințit, Dinamo are cea mai nașpa galerie”, spune zdrobind în pumn pachetul de țigări. “La primul meci al lui Steaua, Dinamo și Petrolul o să fie prăpăd. Polițe o să se dea înapoi.” La masă se face liniște.

Scandalul cu ultrașii a fost folosit ca să sperie publicul și să întărâte jandarmii. În realitate, doar 10% dintre cei reținuți s-au dovedit a fi suporteri. La conferința de presă a Jandarmeriei, colonelul Aurel Moise a vorbit numai despre ultrași. Un jurnalist a întrebat de ce se insistă atâta pe ei, când sunt doar unu din zece. Colonelul bălmăjește ceva pe lângă subiect. Următorul jurnalist reia întrebarea. Cine sunt ceilalți 9 din 10? “Subiectul e totul altul!” Încă un jurnalist ridică aceeași problemă – “chiar am vrea să știm răspunsul la asta!” Reprezentații Jandarmeriei se ridică și pleacă. Pe perete sunt proiectate imagini cu suporteri aprinzând torțe.

P1250886.jpg

Puțină lume se aștepta la violențe. La marșul mămicilor, de acum ceva timp, jandarmii au fost echipați cu căști. Sâmbătă, în prima zi de protest, au fost trimiși fără. “Am fost alaramți sâmbătă seara și am primit ordin de a ne deplasa doar cu bastonul. A pornit de la galerii, i-am recunoscut. S-a creat un moment de panică. Suporterii au avut un plan foarte inteligent – instigă și rămâi în mulțime. Am fost înconjurați. Un coleg și-a luat o piatră în față fără cască, era lângă mine, eu l-am cărat. Alți doi au luat pietre prin vizieră și au ajuns și ei la spital. A fost ca la război!”

Florin, jandarmul care spune asta, are aproape 30 de ani și locuiește cu părinții. Altfel nu s-ar descurca cu salariul de jandarm. “Fac sacrificii ca să am un trai decent. Mă tot gândesc cum să fac când o să mă căsătoresc. De asta și am speranța că ceva se va schimba. Eu m-am angajat cu sufletul. Vrei să faci bine, să ai un cuvânt de spus. Dar pe parcurs am rămas… nu mai e aceeași încredere.”

Intervenția întârziată de duminică, spune el, mai are o explicație:

– Dacă i-am fi încercuit ar fi fost măcel.

– Măcel?!

– [în șoaptă] I-am fi bătut răău! [râde rușinat]

– Îți place să bați?

– Să bat covoare, ce să bat?! Nu. Sau, ca să-ți dau și ție acel piper, îmi place să bat persoanele care merită.

Nu au fost bătuți doar cei care merită. Youtube-ul e plin de abuzuri ale Jandarmeriei. Cei trei cu care am vorbit susțin că nu au bătut pe nimeni care nu a aruncat cu pietre, iar gesturile astea nu pot fi scuzate. “Cine-a greșit să plătească. Nu se poate să dea șase oameni într-unul căzut la pământ“, spune Florin. Însă, la fel cum ultrașii filosofi îi înțeleg pe cei care au aruncat molotoave, și jandarmii înțeleg scăpările astea. “Tu ce-ai vrea să faci? Uneori cedezi. Când fierbe tot ce e în tine, când prinzi pe unul ce-ai vrea, să-l pupi, să-i zici «Bravo, ești un scump»?!

P1250987.jpg

“Sunteți în aceeași oală cu noi!”

Jandarmii seamănă șocant de mult cu cei din piață. Nu aș fi crezut asta privindu-i mascați. Și ei sunt hăituiți de indivizii infiltrați printre protestatari, mai că ar scanda la rândul lor “Avem gabori civili printre noi!“. Din când în când, îl iau pe unul la legitimat ca să-l deconspire și să-i mai lase dracu’ în pace. Piața e plină de aurolaci cu camere HD și de suporteri cu stații de emisie-recepție  ieșind din buzunarul trelingului. Prin barurile din jur nu mai ai loc de ei, îți vine să reciți poezii la câte urechi stau ciulite.

Într-o seară, am văzut cum un jandarm iese din dispozitiv, se apropie de un grup de fete și le spune “Noi n-avem voie să ne exprimăm. Puteți să scandați un pic «Sindicat pentru jandarmi»?” N-a scandat nimeni pentru ei.

Jandarmii au primit, în schimb, flori. Ca-n filme. Multe flori. Majoritatea nu acceptau, dar un grup de lângă fornetti le primea. Le-au “centralizat” în brațele vânjoase ale unuia, care a defilat cu ele prin piață și le-a depus la crucea de lângă Arhitectură.

Mai tulburătoare au fost monologurile protestatarilor din fața jandarmilor. Duminică seara, în toiul violențelor, un tânăr striga spre cordonul de jandarmi “Sunteți în aceeași oală cu noi! Eu nu ieșeam dacă aveam cu ce s-o hrănesc pe fiică-mea!” Atunci m-am uitat în ochii lor și nu mi-am dat seama dacă îi atinge cu ceva.

Vorbind zile-ntregi cu jandarmii, am înțeles că și ei strigă același lucru, dar gura nu li se clintește. Strigătul se întoarce în ei ca un ecou și adâncește rana.

Suntem în aceeași oală.

P1260047.jpg

Alex, jandarmul care voia să devină cosmonaut, are combinația aia de visare și hotărâre pe care-o întâlnești la oameni în preajma evenimentelor mari. “Și acum mă uit cu mare plăcere în serile de vară la stelele de pe cer”, îmi spune. “Lumea nu se mai uită spre cer. Când se-ntreabă ce vor mânca mâine, oamenii își pierd libertatea gândurilor.”

Mă despart de el și, prin geamul unui sediu romtelecom, văd la televizor cum fostul ministru Baconschi numește protestatarii “mahalaua violentă și ineptă“. Nu pare să-și dea seama că mahalaua asta e România, că viermii și ciumpalacii sunt peste tot. Și că îi scoate în stradă nedreptatea, nu doar foamea. Și că nu o să mai poată fi cumpărați mult timp.

*notă: am schimbat numele personajelor și, din câte-mi dau seama, nici unul nu apare în pozele cu care am ilustrat reportajul.

106 comments on ““Gaborii asasini”: Dacă nu eram jandarmi, veneam și noi să protestăm!

 1. Vlad, te-ai gandit vreodata faci si antropologie pe langa jurnalism? Disciplina asta are mare nevoie de oameni atat de sinceri si integri ca tine!

 2. Ana-Maria, eu sunt înscris la masterul de antropologie al lui Vintilă Mihăilescu. Deși cred că nu mai figurez pe nicăieri, că am obiceiul să mă car când îmi vine dorul de ducă…

 3. mistooo! chiar daca iti vine sa te duci hai hui. e un obicei fain. Ma bucur tare mult si sincer, pentru ca atunci s-ar putea sa intelegi ce am vrut sa spun cand m-am referit la sinceritate si integritate. poate ar trebui sa inventam un “wandering anthropology degree.” You are a storyteller, Vlad! In a Walter Benjamin sense – the best sense, that is.

 4. iti urez sa ai parte de jandarmi asa cum au avut si altii..daca ar avea o urma de demnitate in ei, si-ar da demisia cand li se cere sa bata lumea pe strazi..ei provoaca scandaluri pe care apoi le duc la capat, iar sefii lor creeaza paranoia asta a “suporterilor”..Sunt toti niste tarani inculti care de altceva nu sunt in stare

  • “Ţărani inculţi” – probabil tu eşti acela!! Dacă ai fi in pielea lui mă intreb oare tu cum ai gestiona situatia? Chiar ti ai da demisia? Stiind ca e singurul loc de munca care iti aduce paine pe masa copiilor..

   • putin spus tarani inculti…. mai bine spus, niste retarzi mintali care nu sunt capabili de ceva mai inteligent, niste tradatori de tara.

  • Ai să rămâi surprins țărane incult să afli că mulți dintre ei au studii superioare…nu e cazul tău…Dar când o să te faci mare și o să afli ce înseamnă armata , ce înseamnă un ordin primit, poate o să stăm de vorbă

  • Te gandesti de doua ori inainte sa iti dai demisia ….iti tot pui intrebari de genul: daca imi dau demisia imi las familia fara banutii astia putini care sunt ….se actioneaza la ordin tot timpul ….sefii dau ordine gen calcam tot in picioare si apoi daca nu faci asta e neexecutarea ordinului sau daca faci in momentul in care ai o plangere te descurci ….demnitatea difera de la un om la altul ….nu pune etichete pe un grup ….nimeni nu a dat nici macar un deget atata vreme cat nu au fost violente ….citeste legea 60 din 1990 si atunci arunca cu piatra ….cred ca ei totusi se abtin mult mai mult decat un om normal ….as vrea sa vad toate persoanele care comenteaza stand in dispozitiv si sa nu poate sa.si ridice capul din pamant din cauza pietrelor care.i pot sparge vizorul si sa.i distruga fata ….nu mai punem la socoteala socul pietrelor la contactul cu casca ….haideti sa fim oameni si sa nu aruncam cu pietre in nici un fel ….e doar o meserie asa cum sunt si altele ….cred ca jumate din cei care urla contra structurilor de ordine publica si.ar dori sa fie intr.o asemenea structura ….multumesc daca ai citit ce am scris si sper sa.ti dea ceva de gandit

   • Hai sa fiti oameni si sa nu mai aparti pe cei care au distrus Romania… voi pentru niste frimituri tradati tara… aparati hotia, sunteti complici.

  • Mai citeste prietene, o constitutie, o lege… niste atributii… poate inveti si tu ce obligatii ai pe langa multele drepturi inutile…. Cand faci un lucru rau…. chiar daca e un rau necesar, trebuie sa iti asumi consecintele…. asa ca…. vi la protest… incerci sa asaltezi o institutie publica, trebuie sa te astepti si la urmari ale faptelor tale…. NIMENI NU APARA PE NIMENI, SE RESPECTA DOAR NISTE ATRIBUTII, chiar daca asta inseamna…. (stiti si voi: restabilirea ordinii publice, indiferent de motivul nobil sau nu care a produs asta)

  • Știai ca un jandarm după ce s-a angajat nu are voie sa demisioneze decât după 10 ani, altfel plătește milioane de euro ? Jandarmii sunt atât de prost plătiți, dar își fac treaba și își riscă viața zi de zi pentru tine și pentru noi toți.

   Gândește-te doar la atât, violența creeaza violența și primul care aruncă o piatră nu este un jandarm, este un civil care nu găndește.

 5. Emotionant, dar nu imi pot scoate din minte imaginea de pe Ghencea, tribuna a doua (sunt, e drept, niste ani de atunci) in care un jandarm lovea bestial un baiat caruia ii lipseau mainile si care incerca sa se agate cum putea de o fata – probabil sora lui. Si imi explica si mie careva care e logica cand un pluton intreg loveste un om cazut la pamant? Ok, huligan, criminal de razboi, ce-o fi, dar spre deosebire de el tu ai sute de ore de antrenament si stema tarii pe maneca. Nu cred ca la face cinste asa ceva.

 6. Dar cu acei jandarmi ce au batut lumea excesiv si au abuzat de uniforma in ultimul hal de ce nu vorbesti ? Acum hai sa ii scoatem pe ei baietii cuminti si cinstiti ! ASASINI, GABORI ASASINI !!!

 7. Bun,hai sa clarificam niste chestii:in primul rand democratia presupune riscul de a avea printre noi,in societate,tot felul de elemente suspecte,dubioase,care pot instiga la violenta de masa,tocmai de aia o institutie ca Jandarmeria este necesara,DAR…pentru exista un “dar”,Jandarmeria Romana are in momentul de fata o mare problema:este condusa de oameni aserviti politic.Mai are si alte probleme,cum ar fi:jandarmii infiltrati in cadrul galeriilor de fotbal sunt compromisi (ce rost are sa mai fii infiltrat,daca te stie toata lumea cine esti si cu ce te ocupi?),apoi mai e vorba de faptul ca ei nu stiu sa-si controleze furia,de aia se reped cate 5-6 pe un singur om si-l rup cu bataia…chiar daca nu e vinovat sau nu!Din punctul meu de vedere Jandarmeriei ii trebuie oamemi competenti la conducere,care pot lua decizii rapide si hotarate,lideri ale dispozitivelor care sa-si tina in frau oamenii de orice acte ce incalca drepturile omului si au nevoie de o instruire mult mai buna,care sa-i invete imobilizarea si izolare elementelor suspecte,dubioase si violente in mod preventiv….asta ar insemna o reforma adevarata a unei institutii a statului roman,nu vrajeala pe care ne-au bagat-o pe gat politicienii nostri.P.S.:foarte bine realizat acest articol,felicitari autorului!cred ca o sa ma abonez!;)

 8. Vad ca articolul ata a cam impartit citiotorii in 2 tabere. eu cand am luat apararea jandarmeriei mi-a sarit absolut toata lumea-n cap.

  Nu stiu cum faci dar oricat de lungi ar fi articolele, odata ce m-am apucat sa le citesc nu mai pot sa le las pana nu ajungi la final. (si asta-i o lauda)

 9. Eu am o intrebare: de ce se inregistreaza violente intre protestatari si jandarmi doar in capitala? Exista si alte orase in tara unde numarul de manifestanti a depasit in unele zile 1.000 sau 2.000 oameni. Si totusi protestele sunt pasnice. La Craiova, jandarmii au fost prezenti decat de 2-3 ori in piata, atunci cand numarul manifestantilor depasea 2.000. Iar atunci multimea striga: “Si jandarmeria simte saracia”. Chiar nu inteleg adversitatea asta impotriva fortelor de ordine, dar alalteieri cand in Piata Universitatii au inceput sa se bata intre ei, strigau dupa ajutor la jandarmi. Eu chiar visez la un protest (cu milioane de oameni in strada) unde Presedintele tarii si Seful guvernului sa poata veni in mijlocul manifestantilor pentru discutii – doar atunci voi fraterniza cu cei din piata . . . Pana atunci insa, si Piata si Cotroceni-ul si Palatul Parlamentului sunt la fel: populate de romani. . .

 10. JORDAN: dupa cativa ani de munca in jandarmerie, unde crezi tu mama ca iti gasesti de lucru asa repede de iei cu asa usurinta in brate replica “sa isi dea demisia” ? In ziua de azi sa ai si facultate si master terminat si tot sunt atatea cazuri cand fara “relatii” pe ici pe colo nu iti gasesti de lucru. Dar decat sa analizam putin situatia mai bine dam cu parul, este mult mai usor, nu? Poate doar la firmele de paza sa se mai angajeze, dar un alt loc de munca prea greu sa gasesti. Si mai gandeste-te ca vorbim de cateva sute de oameni, ca sa nu mai spun ca sunt atatia care au sperat intr-un viitor si si-au intemeiat familii, tu crezi ca nu se gandesc si la viitorul puilor lor inainte de “a-si da demisia”? Pana isi gasesc un alt loc, ce mai pun pe masa? Copiii se cresc cu aer, am uitat! 🙂

  Nu zic ca nu au fost destui care au gresit, dar chiar sa-i bagam in aceasi oala pe toti mi se pare absurd !!! Padure fara uscaturi oricum nu exista!…

  FELICITARI PENTRU ARTICOL, VLAD!

 11. In prima seara a revoltelor, cand toata lumea injura jandarmii si ceea ce fac ei, le spuneam “asculta niste ordine. nu e vina lor.” Am apucat sa fac armata si stiu ce inseamna, i-am vazut si am lucrat cot la cot cu ei in momente in care prin tara ieseau raurile din matca si inundau sate intregi. La fel ca si mine, la fel ca si tine, la fel ca oricine altcineva, jandarmul are o viata, este om. Ii apreciez pe ei, pe cei de jos, pe jandarmii care incearca sa tina piept mizeriilor ce se numesc “protestatari”. Si eu am fost la Univeristate. Am fost oprit si legitimat… faza frumoasa a fost ca in buletin aveam plete, iar acum sunt mai chelios. M-a intrebat un jandarm razand “si unde ti-e pleata?” … iar eu, pe acelas ton amuzant i-am raspuns “mi-a luat-o Base”. Am ras impreuna de moment, mi-am luat buletinul si ne-am despartit urandu-mi “sa ai o seara placuta si linistita”, iar eu raspunzadu-i “sa fie, la toata lumea”. Felicitari pt articol, ai scris frumos, ai aratat exact ceea ce altii (ma refer la posturile TV) nu vor sa arate nici daca de asta ar depinde linistea in tara. Felicitari Vlad!

 12. nb:
  1. baconschi nu a rostiti cuvintele acelea la tv. a fost un post pe blog (sters intre timp) controversat si interpretabil…
  2. la conferinta de presa a jandarmeriei, tov. aurel moise a confirmat ca 1 din 10 era membru de galerie (peste 100 dusi la sectie, doar 14-16 suporteri). adica au fost gasiti in baza de date cu membri de galerii. despre ceilalti nu au vrut (nu au putut) sa spuna nimic. se intelege…. un jurnalist = tolontan
  3. a fost o singura intrebare despre ordinile date jandarmilor la care s-a raspuns evaziv.
  Pro tv: care a fost diferenta dintre felul in care au reactionat jandarmii in ziua de duminica atunci cind fie au fost surprinsi de ce s-a intimplat, fie nu au vrut sa intervina, pentru ca acestea ar fi variantele, si felul in care au actionat aseara (joi) cind au dovedit ca pot sa opreasca violentele intr-un timp destul de scurt, va rog.
  Jandarmerie: interventia jandarmeriei se face in mod gradual in functie de oamenii pe care-i avem in fata. Atit timp cit ei sunt pasnici, se manifesta intr-un mod civilizat si nu se opun cu acte de violenta la rindul lor, fortelor de ordine, noi vom interveni proportional cu oamenii pe care-i avem in fata. Duminica am avut 7 oameni care au fost condusi la spital din rindul fortelor de ordine, interventia s-a facut pe masura. Ultima data, ieri, oamenii au inteles sa elibereze calea de comunicatie in momentul in care s-a facut interventia. Nu a fost nevoie de folosirea fortei.

  Aici s-a terminat conferinta si reprezentantii jandarmeriei s-au ridicat si au plecat, mai raspunzind la o intrebare (despre mitingul usl)din picioare.

  Frumos articol!

 13. Nu prea sunt impresionat si sincer mi se rupe de indoitorii de oase, de fezandatorii de carne umana! Acesti batausi fara scrupule. Daca am iesit in strada, am iesit si pentru ei, pentru viitorul copiilor lor, nu mai pentru noi. Asa ca gura mica si joc de glezne d-lor jandarmi!

 14. “La primul meci al lui Steaua, Dinamo și Petrolul o să fie prăpăd. Polițe o să se dea înapoi.” La masă se face liniște…..mai plangeti-le de mila jigodiilor…ACAB !!!

 15. Sambata, a doua zi de proteste, am vazut un jandarm care ne intreba: dar ce credeti ca noua ne-a dat, nu, ne-a luat! Atunci a fost ultima oara cand le-am vazut chipul trist. Duminica, cand au intrat in forta in zona TNB, nu au atacat pe nimeni, ci s-au oprit la un moment dat pentru a da timp oamenilor sa fuga. Am simtit efectiv sufletul lor in acea reactie. Mi-a parut rau ca au fost raniti acesti oameni la fel de nevinovati ca toti cei din piata. Am vazut si instigatorii, ba chiar si indivizi cu camera ascunsa la haina. Filmau cu pieptul inainte fara sa scoata un sunet, rotindu-se in jurul multimilor de oameni si zambind daca spuneai ceva de rau de basescu si pdl.
  Stiu ca si ei sunt nemultumiti. Cand plecam si uneori ne mai luam de ei ca ne-au vandut, poti sa le vezi ochii tristi, poti sa le auzi gandurile care parca iti cer iertare. Si ei sunt oameni si ei sunt romani si ei sunt nefericiti. Abuzurile nu se pot ierta, iar cateodata ii vezi cat sunt de aroganti. Dar stiu ca atunci cand perchezitioneaza pe cineva, chiar si ilegal o fac pentru a ne proteja si pe noi si pentru a se proteja si ei. Sunt oameni, au copii, sotii, parinti. Ii respectam si ii rugam sa ne ierte ca uneori suntem rai. Vom fi acolo si vom lupta si pentru ei.

 16. mai dai dracu, cand bat oameni nevinovati pe strada, pe stadion pe unde apuca cum e. isi merita toate pietrele alea cu varf si indesat pentru toate pacatele pe care le-a comis in trecut.

 17. N-am nimic impotriva cu o parerea de dupa scuturi dar mi se pare ca prea se stigmatizeaza baietii. Ok sunt haiosi au si ei problemele lor,rate,copii,etc. dar asta nu scuza cu nimic.

  Vad ca toate cele trei exemplare vorbesc doar de ce se intampla la manifestatiile astea dar cand se ajunge la subiectul suporteri, cazul este clasat. Razboiul este “vechi”. Oamenii aia rai care au ceva cu ei asa din senin, oameni care am vazut intr-un articol anteror ca nu sunt asa cum ii descriu ei sau presa,maimute fara creier care dau cu pietre si fac ca toti dracii. Vedeti voi aici nu se pupa toate declaratiile astea de cat de inimosi sunt ei si cat de neintelesi sunt ei de oamenii aia care ii iau la pietre. Ei au de parte legea pe care in 90% de cazuri o aplica in felul in care vor ei, da-i inainte si dupa aia intreaba. Fierb si ei saracutii…de parca tu nu fierbi cand iti iei un jet de gaz in gura si ai 5-10 minute in care pur si simplu te sufoci. In care e posibil sa vina niste baieti din astia de treaba sa-ti dea cateva de sa nu te mai ridici.Ca au si ei emotii.

  Dar tabara opusa? Aia nu au voie sa aiba emotii nu, aia nu au fost scuipati,umiliti,urcati in duba si cantat la tambal pe coastele lor,amendati,interzisi,dati pe la stiri ca ultimii infractori. Si toate astea ca asa zice legea, aia din capul lor poate.

  Sambata aia suporterii fost luati pe nepregatite,haituiti si batuti. Duminica erau pregatiti sa faca fata si s-a intamplat tot razboiul ala. Ati scapat ieftin baieti…

 18. Jordan
  January 25, 2012 at 11:58
  iti urez sa ai parte de jandarmi asa cum au avut si altii..daca ar avea o urma de demnitate in ei, si-ar da demisia cand li se cere sa bata lumea pe strazi..ei provoaca scandaluri pe care apoi le duc la capat, iar sefii lor creeaza paranoia asta a “suporterilor”..Sunt toti niste tarani inculti care de altceva nu sunt in stare…

  Esti un cretin jordan..oamenii astia infunda puscaria daca nu urmeaza ordinele..probabil ca esti un jeg de “suporter”…meritati toate bataile alea

 19. Vlad,scrii extraordinar de bine,in timp ce citeam,deja aveam impresia ca e o poveste si ma simteam ca si cum as fi fost acolo.
  Ar trebui sa te apuci sa scrii ceva carti 🙂 despre jandarmi si protestele din ianuarie 2012,poate peste cativa zeci de ani vor avea succes pt nepotii nostrii care vor citii.

 20. Frumos mai scrii Vlad! Fiecare articol scris de tine si pe care il citesc ma introduce in lumea aia pe care tu o condeiezi atat de fumos 🙂
  Si vreau sa-ti multumesc personal pentru acest articol. Sotul meu este jandarm.
  Las multimea sa arunce cu pietre acum.

 21. “Gabori asasini”… ca ei arunca cu borduri si incendiare.
  Ce protestatar decent mai ramane pe strada cand in jurul lui incep toti dezaxatii sa arunce cu borduri si sa incendieze asa de forma ?! Ce mai cauti intre toti ratatii aia, mai ales dupa ce apare jandarmeria si ‘suporterii’ arunca de departe cu pietre in ei. Daca intr-adevar a fost agresat si luat pe sus vreun ‘om nevinovat’ inseamna ca era prea prost…
  Nu pot sa inteleg de ce sunt stigmatizati jandarmii in felul asta – lumea nu cred ca realizeaza cum ar fi fara ei si multi ii acuza fara sa stie care e rolul lor.
  Pe scarnaviile care se comporta asa cum o fac si nu ii intereseaza ca ar putea ucide sau desfigura oameni (nu mai zic de pagubele materiale *gratuite*) as vrea sa-i vad batuti cu bestialitate. Si cand mai apare cate o poza prin ziare cu un biet tanar facut terci de cate 3 jandarmi se omite scena de dinainte in care ‘sarmanul’ arunca ca pietroaie in fortele de ordine.
  De ce se comporta indivizii astia asa ? Nu se pot exprima normal ? Vor sa ceara burse si impozite mai mici distrugand la intamplare si ranind oameni care nu i-au provocat cu nimic ?!? (nu vii cu molotovul in buzunar la protest pentru auto-aparare “in caz ca face abuz jandarmeria”). Sunt niste animale si trebuie tratati fara manusi.
  Inca un lucru: am si eu la protest intr-un grup pasnic si intr-adevar au fost prezente si fortele de ordine, dar atata timp cat nu au fost blocat drumurile si nu s-a manifestat nimeni violent, nu a comentat nimeni.

 22. Ai multa ABUREALA in “reportajul” asta… Cine pune botu, e treaba lui. Ca reporter de investigatzie, e greu sa ma pacalesti. Fiindca esti jurnalist, tanar si … ratacitor, da bine la fufe… Baga tare…

 23. Articol de nota 10. pentru cei care critica jandarmii… mai bine si-ar vedea de treba lor. Este devarat ca situatia din tara nu e roz, dar poti sa protestezi si fara sa bagi oameni la reanimare si sa vandalizezi magazine, masini, piete. In cadrul armatei pt cine nu stie… ordinele nu se discuta si nu ai optiunea sa alegi daca vrei sau nu sa intri in dispozitiv. Pt cei care vb aiurea, si se considera suporteri…voi nu suteti suporteri… suteti niste oameni fara viitor… pentru ca daca a-ti fi normali… nu v-ati dupe ce stadioane cu pietre, bastoane, petarde, torte si alte kestii. Luati exemplu de italieni, spanioli si englezi (care au avut si ei problemele lor cu asa zissi suporteri) care au stadioane cu tribunele pana la marginea terenului si fara garduri de protectie… si nu arunca nimeni ca imbecilii cu diverse kestii. lumea acolo se duce pt fotbal, voi va duceti nu ca sa sustineti echipa ci ca sa aratati lumii cat sunteti de smecheri.

 24. Acum jandarmii sunt buni la deszăpezire…
  Hai și voi la deszăpezire și nu mai comentați atât. Arătați ca sunteți într-adevăr buni.

 25. Bravo pentru articol Vlad. Este un foarte bun exemplu de integritate, integritate care este omisa, probabil intentionat, de catre majoritatea jurnalistilor… Imi pare absolut aberat si contra naturii sa alergi dupa senzational cand vezi oameni disperati, iesind in strada pentru copiii lor….

 26. da……frumos articol, nimic de zis!!! putin desprins din povesti as zice dar…….poate chiar ai dreptate!! cat despre jandarmi…..of….ar fi atatea de zis…..saracii…..si ei sunt oameni ca si noi!! si daca noi nu mai suportam saracia ar trebui sa ne gandim cum este pt ei sa suporte si saracia si pietrele aruncate spre ei de protestatari!!! Noua , romanilor, ne lipsesc multe ce-i drept, dar cel mai mult ne lipseste respectul pt semeni, respectul pt noi insine, educatia si bunul simt!!! daca le-am avea pe toate astea …….

 27. ,,gaborii asasini”….foarte urat din partea ta si jandarmii sunt oameni si au copii si sotii care ii asteapta acasa……Ei sunt buni doar atunci cand aveti nevoie de ei………ar trebui sa te pui macar o zi in locul lor si sa vezi prin cate trec ei ……….nu conteaza daca ninge sau ploua ei sunt pe strada la datorie……….

 28. @Lore:
  e pus intre ghilimele gaborii asasini si articolul incearca sa relateze lucruruile si din perspectiva lor. Daca l-ai fi citit pana la capat…

 29. Bravo, Vlad! Bun textul, ca de obicei.

  Din pacate, maniheismul face victime si printre multi dintre cititorii tai. Dupa mintea lor ingusta, jandarmii ori sunt aia buni, ori sunt aia rai. Nu e loc de nuante.
  Nu vreau s-o dau in ACAB si alte putoisme d-astea, dar sa va spun ceva, ca om care merge de aproape 20 de ani la meciuri (sunt “caine”): exista jandarmi de treaba, care nu lovesc cu placere si o fac doar cand e necesar, jandarmi omenosi si respectabili, dar sunt si o gramada care s-au facut jandarmi pentru ca uniforma le da putere, pentru ca stiu ca din spatele ei pot lovi fara sa pateasca nimic (varsandu-si astfel frustrarile si resentimentele de-o viata – asta nu cred c-o stiu), pentru ca se simt bine sa faca pe sefii cu fraierul de suporter/simplu cetatean din fata lor. Nu-i stiti…
  Cum va explicati toate abuzurile comise in aceste doua saptamani (un singur tip de exemplu: oameni cazuti la pamant si loviti in continuare; daca asta vi se pare normal, atunci suneti mai primitivi decat toti huliganii)? N-ati vazut destule imagini si citit destule relatari ca sa va convingeti? Nu vedeti ca nimeni pedepseste aceste abuzuri? Sefii Jandarmeriei – ei insisi foarte vinovati – musamalizeaza iar ce se intampla sau vin cu scuze penibile. Jandarmeria are, cred, cele mai multe procese intentate impotriva ei dintre toate institutiile publice romanesti, dar pana acum nu stiu ca macar un singur jandarm sa fi fost concediat pentru abuzurile comise. E o situatie strigatoare la cer! Dar, se pare, unii dintre voi trebuie s-o pateasca pe propria piele ca sa priceapa. Mai iesiti din casa…

 30. e atat de frumos sa vezi 50 oameni comentand, judecand, fara sa aiba habar ce se intampla afara! “Afara” inseamna dincolo de scaunul, biroul, tastatura si mouse-ul care misca facebook-ul si internetul. Si nu ma refer doar la protestele din km 0. Voi sunteti “boemi”, stiu, deasupra tuturor lucrurilor aceastea, voi intelegeti tot si emiteti judecati, nu pentru ca aveti o farama de experienta de viata, ci doar asa, ca a-ti vazut niste virale si a-ti citit cateva carti care v-au luminat mintea…nu sunt jandarm, stiu ca dupa primele doua randuri asta v-ati gandit, sunt ca voi, doar cu ochii si mintea deschisa.

 31. Ce-i mai haios sau cred ca de fapt sinistru ca sunt unii care comenteaza aici dupa ce i-a intoxicat presa cu toate tampeniile de vreo doua saptamani incoace. Se bruscheaza 4 cetateni, au venit suporterii fac scandal, suporterii in sus,suporterii in jos, ma mir ca nu suntem de vina ca e tara blocata de zapezi.

  Ceea ce nu se vede si nu intelege romanul care susura vai saracutii de ei, sunt si ei ca noi cu probleme, este trecutul. Razboiul ala de care nu discuta baietii, ala vechi. Sunt destule filmulete in care arata ce le poate pielea in fata camerelor de filmat ia ganditi ce se petrece dincolo.Pe la meciurile de fotbal. Pe un platou intunecat in spatele unui stadion, prin locuri unde nu sunt reporterii de font, printr-un camion din ala albastru obosit. Cum se aplica pedeapsa cu bocancii,castile,pulanele si tot ce mai pot ei. Cum mai esti batut in drum spre sectie,pe sectie ca nu semnezi PV-ul si tot asa. Poti sa ai 100 de uniforme pe tine si sa apara 1000 de purtatori de cuvant, defapt ascunzatorii de rahat ca sa o zicem mai pe sleau, ca nici o lege nu iti da dreptul asta. Suporterul este defapt declasificat in societatea romaneasca de azi, el e o maimuta fara creier care arunca cu pietre. El nu are dreptul sa faca nimic, sa iasa in strada,sa protesteze,sa isi spuna ofurile,sa se simta nedreptatit,sa aiba o parere. Ca el nu o fi om, nu merge la munca,facultate,liceu,nu are bunici cu pensia taiata,parinti amarati care ii vede cum sunt batjocoriti de sistem si tot asa.

  Cand ii vezi pe unii cum gandesc te apuca dezgustul de tot ce inseamna poporul asta las.

 32. am facut parte din randul jandarmilor timp de 20 de ani. mi-am dat demisia fiindca nu mai putea suporta abuzurile la cere ne trimetea conducerea. imi este lehamite de acesti maimutoi ce se dau jandarmi cu lacrimi in ochi. pt cine nu stie. astazi in jandarmerie sunt angajati doar fosti rugbysti, luptatori cu veleitati de mercenari. cei ramasi in jandarmerie azi nu au pic de sentimente. acest asa zis jandarm ce a comunicat cu tine Vlad este un mincions si un prefacut. ce vedeti voi azi ca jandarmi sunt doar oameni ce actioneaza fara resentimente. mai GANDITI inainte de a le gasi circumstante atenuante. vrei Vlade sa iti dau un interviu sa iti relatez niste povesti lacrimogene. hai ca stiu bine sa mint. am fost bine invatat cat am activat in acest domeniu. am avut multi colegi ce nu au mai suportat sa fie trimis in tot felul de operatiuni impotriva unor oameni care chiar aveau probleme, am batut oameni nevinovati fiindca asta ne-a fost ordinul. singurul lucru ce il regret este ca acesti mercenari ramasi in randul jandarmeriei, nu au curajul sa faca ce am facut eu si multi altii, sa plece sau intradevar sa intoarca “armele” este foarte simplu sa spui, daca nu eram jandarm ieseam si eu sa protestez. praf in ochii credulilor. maine Vlade facem pariu ca daca te gaseste in piata te va bate de te va usca. NU MAI PUNETI BOTUL. punct

 33. Flavius, e o generalizare cam grosolana. Lucrurile nu sunt niciodata in alb si negru. Dincolo de asta, e foarte interesant ce zici si as vrea sa mai discutam.

 34. Inedită și vrednică de respect preocuparea ta de a cunoaște care sunt cu adevărat mentalitatea, părerile și modul în care „oamenii negri” își percep viața și meseria.

 35. haide sa va povestesc si eu o intamplare despre acesti domni cu cagule si bulan, vajnici aparatori ai democratiei si libertatilor, in seara de luni dupa haosul de duminica in timp ce eram la Universitate m-au luat de pe strada pentru “cercetari”, in momentul in care am protestat si am inceput sa intreb de ce ? care e motivul ? am primit cateva bastoane in coaste si mi s-a replicat ca sunt suspectat ca am aruncat cu pietre si ca “sunt prea tare in gura”…am ajuns in cele din urma in duba jandarmeriei impreuna cu alti 4 oameni luati la fel, aiurea, din piata si asteptam linistiti sa ne duca la sectie sau sa vedem ce au de gand cu noi.
  dupa vreo jumatate de ora un baiat de vreo 24-25 de ani a intrat cumva in panica si a inceput sa se certe cu doi dintre jandarmii de afara ca el vrea sa plece ca nu mai poate sa stea, ca trebuie sa ajunga acasa pana la ora 9….
  Stiti care a fost reactia acestor domni ??? Acestor cetateni ai Romaniei care ar trebui sa apere alti cetateni ai Romaniei ???

  Au dat un JET DE GAZE IN DUBA SI AU INCHIS USA !!!
  Eu unul am crezut ca mor, nu pot sa va explic ce senzatie am avut, nu cred ca am fost vreodata in viata mai speriat ca pot sa ma duc dracului ca prostul intr-o duba de jandarmerie din cauza unor maimute fara creier…

  Domnii mei eu sunt inginer, am 34 de ani si merg la meciuri de fotbal ocazional, niciodata in peluza…ce mi-au facut in aceea seara acesti “cetateni” si nu vorbesc de amenda sau de cele 4 ore pierdute la sectie si felul in care am fost tratat acolo de parca eram ultimul om, vorbesc de faptul ca acesti indivizi practica TORTURA intr-un stat democratic al Uniunii Europene in anul 2012…nu se poate sa dai jeturi de gaze in loc inchis,nu se poate sa bati cu bestialitate oameni care sunt cazuti la pamant aproape inconstienti, chiar daca oamenii aia sunt criminali, sunt teroristi sau mai stiu eu ce traim totusi intr-un stat care ar trebui sa fie civilizat nu pot exista asemenea derapaje…

  Drepturile Omului – Art 5 – “Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degrandante.”

  Pentru mine unul imaginea acestei institutii a statului s-a schimbat fundamental, daca as putea as desfiinta-o in clipa asta, am citit destul de mult la viata mea ca sa imi dau seama ca felul in care aceasta institutie se comporta aduce extrem de mult cu ce se intampla in Uniunea Sovietica sau Germania inca de acum 70 de ani…
  Nu au nici o legatura cu democratie intr-un stat de drept…Si probabil faptul ca actualii conducatori sunt fosti ofiteri de securitate nu e intamplator…
  Nu generalizez poate sunt si oameni ok printre ei, am vazut si din astia dar nu se poate sa ai si asemenea bestii care lovesc fara mila pe oricine…e incredibil

 36. jandarmii sunt acuzati si definiti a fi calaii natiunii asa reiese in ultimul timp din evenimentele istorice petrecute…incercati sa priviti lucrurile ca si cum a..ti fi voi insiva jandarmi..de ce la inundatii viscole vijelii accidente crime si alte evenimente negre nu sunteti voi acolo si intotdeauna ..jandarmii
  ..ei trebuie sa fie prezenti..sa va vad pe toti care huliti jandarmeria angajati ca jandarmi..

 37. Vrajeli !.Nu zic ca nu sunt jandarmi cu bun simt, dar din pacate is pe cale de disparitie !.Mihai,Lore voi vorbiti in necunostinta de cauza pentru ca nu ati simtit un abuz pe pielea voastra !.Nu-s suporter nu ma intereseaza dar din cate stiu eu jandarmii trebuie sa apere populatie de huligani,cum le zice-ti voi, nu sa loveasca tot ce prind in cale !.Tu sti ca violenta duce la violenta?.Ce drept ai sa dai in cineva?.Daca o gresit,dosar,amenda,puscarie,n-am nimic impotriva dar pana la a omora un om in bataie si sa mai vina 10 sa-i aplice fiecare cate una e diferenta mare.Crezi ca acei suporteri sau nu, is mai prejos?.Is cetateni care probabil au mai multe clase ca tine, dar nu asa se rezolva problemele.E rau daca te bucuri pentru asta pentru ca is cazuri,foarte multe, nu multe in care chiar daca esti lovit si n-ai facut nimic ai dreptul sa taci pentru ca legea e de partea lui.Pentru ca ei nu stiu sa lege 2 cuvinte,ti se adreseaza cu gunoaielor,prostilor,drogatilor dar tu nu poti face nimic.Si care piata eliberata in 3 minute?.De cand protestatarii joaca Tara tara vrem ostas cu jandarmii, hai ba, mai deschideti ochii,iesiti la aer.Ei nu-s in stare sa-si lege sireturile de la bocanci in 3 minute.Si suporterii aia,al drecu de violenti,se urca in dube razand !..Vlad, scrie si despre abuzuri, informeaza-te,vrei material?.Iti dau cat doresti tu.Ei is pusi sa bata tot ce prind,ca e copil,batran,femeie.Mi-e mila de bataranul ala care o luat-o de la jandarm, imi vine sa plang de durere, imi vine s aplang de gazu ala care so dat printre oameni care chiar nu aveam nici o vina,pacat.Voi nu vedeti ca astia nu stiu nimic?.Dau in tot ce prind in loc sa-i prinda pe cei care fac scandal, mai bine dau la gramada.VIOLENTA DUCE LA VIOLENTA !!!..atat timp cat nu sti sa te comporti, tu ca jandarm ce mai ceri de la cei care arunca cu pietre?.APP, IS NEUTRU

 38. Doar 30 la suta din acest articol este adevarat ,printre multele fraze si aceea in care jandarmul spune : ” Ba esti nebun ,asta este UEFA ,de la Dinamo ,i-am dat atatea …..”
  Eu sunt acel UEFA de care vorbesti in articol domnule Vlad ,un om pe care jandarmii il cunosc foarte bine ,ca fiind unul ce sta mereu cu capul sus in fata lor ,chiar daca felul lor de dialog este unul mimic si uzitand doar bastonul din dotare !!! Nu am fugit niciodata din fata responsabilitatii ,si de aceea acesti domni care lucreaza in spatele unor masti ,au o “simpatie ” fata de mine ! Ii transmit asa domnului jandarm : Am 34 de ani ,si am terminat o facultate ,daca ei nu sunt capabili sa inteleaga cand se termina un asemenea ciclu al vietii ,nu este vina nimanui ! Probabil faptul ca poarta atat de des acea casca pe cap ,face ca oxigenarea mini-creierului sa nu aiba loc ,iar limpezimea gandurilor dispare evident ! Erau obisnuiti ,ca dupa fiecare macel organizat de aceasta mareata institutie ,in fata camerelor TV sa apara numai oratorii jandarmeriei ,si printr-o conferinta sa explice josnic actiunile intreprinse ! Ei bine domnilor mercenari in hainele statului ,acest lucru nu mai poate continua ,si vom si prezenti constant acolo unde domniile voatre vor comite niste abuzuri ! Voi o sa iesiti pe post ,si noi o vom face ! Voi ne veti agresa cu bata ,si noi vom striga si mai tare ! Voi ne veti amenda si intimida ,iar noi vom fi si mai inversunati ! Cat despre jurnalisti si moderatori de emisiuni ,as vrea sa vad impartialitate din partea lor ,si sa acorde de fiecare data si dreptul la replica al celor implicati in aceste evenimente mediatizate !
  Va asteptam pe toti Sambata 4 februarie orele 18.00 in centrul sibiului ,unde ” huliganii ” din intreaga tara isi dau intalnire ,pt a striga sub o singura voce catre cele patru zari ale tarii : Traiasca Romania Libera !!! si JOS CENZURA !!!!

 39. Pingback: Badea « Foarfeca
 40. Acesti Vlazi .. Ursulean si Petri adolescenti care vor sa faca parte din presa. M-ati plictisit cu filmarile si pozele si kkturi-le voastre.. se vede clar ca sunteti niste egocentristi si de fapt faceti asta pentru voi , sa fiti voi cunoscuti. NU va pasa de ce sa intampla deloc. Sunteti si voi acolo exact ca niste lingai. Imi vine sa va strang de gat ca va baga toti prietenii vostrii in seama, si doar ei. Stati linistiti deja v-ati gafat cu ce ati facut cu “revolutia” asta acum, ati trecut direct la stadiul de reporter in toata regula, cu victimizari de genul si tot mezamplasul. Caini ce sunteti ! Niste copii cu un blog si o camera video. Nu zic ca nu aveti un viitor bun, dar o sa fie din ala demn de oameni de scuipat. Voi 2 nu ati plecat de la asta.

 41. Pacat de ei !! De jandarmii care daca nu merg la munca in ziua protestelor cand sunt de tura poate sa faca puscarie !! Imi pare nespus de rau ca sunt platiti cu nimic si fac atatea ca sa apere tara ! Ce vina au ei ?!

 42. Domnii jandarmi care isi doresc sa isi intretina familia prin munca cinstita sunt invitati sa munceasca pe santiere unde un meserias “plin de forta” si cu ceva minte poate sari repede de 2500 roni lunar in mana. Sa nu imi spuneti ca jandarmii sunt puternici dar prosti, nu?

  Cum vreti mai oameni buni sa am mila de unii care au fugit de mici de munca desi sunt numai buni de harnicie, ditamai haidamacii…

 43. bai,astia care o dati cu demisia… daca-si dau jandarmii demisia, daca-si dau politaii demisia…dupa cine urlati cind aveti nevoie?! cind va calca hotii? cind va ajunge apa/zapada la gura? (ca nicaieri in lume fortele de ordine nu lucreaza la drumuri si poduri, ca-n Romania)
  cei care vorbesc urit despre jandarmi se vede clar ca sint aia de dau cu bolovanul cu usurinta.

 44. Vlad, te-am descoperit azi, 14.02.2012!
  In general, e de bine, se simte oarece oxigen in stilul tau jurnalistic( sau macar in intentii)!

  In kestia cu jandarmii, faptul ca “e si ei oameni” cu tot ce presupune asta, pare a fi de la sine inteles.
  Incearca sa ramai jurnalist, evita sa devii o supapa prin care “pompa” discreta a autoritatii refuleaza “lichidul” dezinformarii!
  Ce lipseste inca jandarmilor este o kestie strict tehnica , exact acea gradualitate a intensitatii interventiei, acea proportionalitate a fortei aplicate! Acest lucru se invata si poate ca ar fi fost bine sa intrebi pe “Mihai”, “Alex” si ceilalti daca stiu ceva despre ce inseamna sa nu mai lovesti un om cazut la pamant sau care se retrage speriat sau care in mod evident nu mai actioneaza violent??

 45. Nu o sa se schimbe nimic. Se vrea subjugarea individului prin minimul necesar acordat, in asa fel incat sa nu-si permita sa comenteze-pentru ca va fi dat afara, imposibilitatea de a-si obtine dreptul in justitie-pentru ca nu-si permite un avocat, minimul oferit, il va face pe om mai ”responsabil” mai sclav cu alte cuvinte. S-a practicat in continuare, aceeasi metoda ca pe timpul ceausist, nu-ti mai arde de a te revolta atunci cand…AI MACAR SI ATAT!

 46. Vlad, nu-i baga in seama pe alde Bebe Scama & co. Pozitionarea ta jurnalistica, indiferent de reactiile pro si contra, este excelenta !

 47. Înțeleg ce spuneți când strigați ca e ordin de serviciu. Știu ce înseamnă. Înțeleg ce spuneți când aud ca aveți copii acasă. Dar mai știu ca tot ORDIN a fost și în ’89. Și atunci, armata a tras. Și i-a omorât. Viermi care acum trăiesc mai bine de pe urma cadavrelor lăsate în strada. Asta vreți sa fiți și voi? Asta sunteți? Refuz sa cred. Știu oameni buni în rândurile voastre. Nu trăiți în comunism. Ordinul, poate fi refuzat dacă încalcă normele internaționale. Citiți, fiți oameni, înainte sa loviți copii. Faceți ceva pentru tara, nu pentru baroni politici. Nu fiți VIERMI, ca cei din ’89.

 48. Bai baiatule tu chiar credeam ca esti destept dar esti prost de se vede de la 2 poste distanta!!! La cate aberatii si prostii ai scris acolo denota faptul ca faci parte din marea masa a prostilor care l-au votat pe Iohanis si acum regreta. Bai copile Jandarmeria isi facea treaba lor, asta e serviciul lor pe care trebuie sa il indeplineasca bai tampitule!!!

 49. Pe bune ? Jandarmii, polițiștii sunt VINOVAȚI? Să ia pe toți agitații cu cuțite și la PUȘCĂRIE unde le este locul iar cel ce a scris mizeria asta SA VA FIE RUȘINE !
  Și vouă paraziților susținători de INFRACTORI!

 50. Duceti-va naibi cu jandarmeria voastra, daca tot va afecteaza si pe voi dece nu intoarceti PULANELE spre parlament si ne ucideti tot pe noi care incercam sa facem in asa fel sa ne fie bine nou si voua in acelasi timp. Nu vedeti ca astia din parlament isi bat ……… si de voi ?

 51. Oameni buni, voi ati vazut la ce data a fost scris articolul?January 25, 2012
  Cred ca imi aduc aminte ce s-a intamplat atunci, in 2012, dar faptul ca acest articol a fost scos iar acum in social media inseamana ca cineva incerca sa manipuleze. Aveti grija!

 52. Jandarmi soldati smurdisti vamesi de otopeni Romani romance…daca esti grec educat de 33 ani Ii dai incolo pe indienii si indiencele de carpatzi pleci unde vezi cu ochii..! Nu imi pasa ce spuneti popor muribund si negru la suflet femei barbati deopotriva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *