Mamaie, ăștia de la Chevron vor să mi te-omoare!

O imensă corporație americană, guvernul României și numeroși primari au făcut pași înapoi când au văzut cum s-a mobilizat Bârladul împotriva forajelor după gaze de șist. Grupurile de pe Facebook s-au unit cu grupurile de bătrâni care stau la taclale prin centrul orășelului și au făcut cel mai mare protest din ultimii ani. Dar toate astea s-au născut cu luni în urmă, în mintea unor tineri sociologi înflăcărați de Piața Universității.

P1250832.jpg

În zilele agitate din ianuarie, Vlad Cătună era la Universitate și se bucura ca un copil. Bârlădeanul de 26 de ani are o licență în sociologie, un master în antropologie, ani de voluntariat și proiecte sociale, dar asemenea efervescență nu mai văzuse. Parcă se activase societatea, vedea cum i se mișcă rotițele.

În Piață a învățat cum să se poarte când e luat de jandarmi, ce drepturi au cetățenii și ce hram poartă mass-media. A scris cu zăpadă pe o clădire “Revoluția va triumfa!” și a făcut un banner cu spray-ul pe pânză: “Dezbaterea e în stradă, nu la televizor!

Vlad Cătună. Foto: Andrei Gruia 2010.

În a doua săptămână de protest, când lucrurile s-au mai calmat, a văzut la unii o pancartă cu ceva despre niște gaze de șist. Lumea nu prea înțelegea care-i faza, unii credeau că Șist e o localitate. Dar au sosit știrile de dincolo de Dunăre: Bulgaria a interzis exploatarea lor după proteste masive în șase orașe.

Vlad și-a amintit atunci cum prietenii din Bârlad îi spuneau de niște camionete argintii care au împânzit județul și de americanii care stau la hotel. A început să caute pe Internet informații despre tehnica de exploatare și s-a îngrozit când a văzut care sunt riscurile.

Și-a sunat mama și i-a spus ce aflase. “Mamă, vorbește cu rudele și vecinii, pune mâna pe telefon și sună la televiziune!” Mama a făcut întocmai, dar răspunsul a fost dezamăgitor: vecinii ridicau din umeri, iar televiziunea i-a răspuns “Doamnă, nu putem noi să ne luptăm cu ăia de la Chevron, o să ne dea în judecată!”

Vlad a apelat atunci la Facebook. Pe 27 ianuarie, a adăugat Bârladul ca oraș natal și a pus statusul: “Mamaie, ăștia de la Chevron vor să mi te-omoare!” Apoi a făcut, împreună cu câțiva prieteni, grupul “Împotriva Extragerii Gazelor de Șist la Bârlad“. Era la început un grup pentru bârlădenii din București, dar acum a ajuns la aproape 8000 de membri, totul se discută acolo.

sigla barlad

Stema Bârladului, modificată de Paul Dumitriu

Au decis că trebuie să facă urgent o campanie de informare. “Dacă facem o informare cum trebuie, protestul se încheagă de la sine.” Au pornit o petiție și au tradus filmul Gasland, în care un american colindă comunitățile lângă care s-au exploatat gazele de șist și constată dezastrul.

Tot mai mulți tineri plecați prin București sau prin străinătate au început să-și sune părinții și să le spună despre gaze. “Părinții și-au trimis cu mari sacrificii copiii la facultăți. Sunt foarte atenți la informațiile pe care li le dăm și au mare încredere. Nu ies din cuvântul tău!“, spune Vlad. Așa că mulți bârlădeni trecuți de 50 de ani s-au trezit peste noapte activiști de mediu.

Și pe Facebook se strângeau rândurile. Paul Dumitriu, elevul dintr-a unșpea, l-a sunat pe primar și a fost luat peste picior cu gazele lui cu tot. Primarul Constantin Constantinescu declara zilele alea într-un ziar local: “Mereu când se întâmplă ceva bun la Bârlad, pac!, trecem la represalii mediatice si la ce ne pricepem noi mai bine, la distrugerea oricăror sanse de dezvoltare economică a orașului.”

P1270946.jpg

Constantin Constantinescu, primarul Bârladului

“Eu confundam în mintea mea Chevron cu Chevrolet”, avea să-mi explice el mai târziu. Pe 6 februarie, oamenii i-au trimis primarului o scrisoare deschisă. Pe 7 februarie, primarul s-a sucit: a ținut o conferință de presă în care spunea că e împotriva exploatării. Mai mult, o să pună un banner în fața primăriei și o să susțină marșul de protest! Bucuria a fost maximă pentru cei din București. Era prima lor victorie.

Presa locală, având și binecuvântarea autorităților, a pornit o cruciadă împotriva Chevronului. Doina Secăreanu, redactor-șef la Media TV, face aproape zilnic emisiuni despre asta. Bârlad Online, un site de știri administrat de o singură persoană, consemnează fiecare vorbuliță care apare despre gaze. “Numa’ război dacă ar fi să se pună lumea aşa pe treabă“, spune zăpăcit Răzvan Andronache, proprietarul site-ului.

În scurt timp, toată lumea vorbea despre gaze și apă otrăvită. “Ai văzut cum fac cercuri bătrâneii prin centru? Oamenii discută, informația se propagă extrem de rapid, nu ca la București”, spune Vlad Cătună.

La începutul lui martie, Vlad și cei de la Asociația Vira au venit de la București într-o campanie de informare prin satele din jurul Bârladului. Agățau oameni și pe holurile trenului personal și se chinuiau să le explice pe înțelesul lor, dar să respecte și rigorile sociologice.

P1270714.jpg

Fântână cu pești în satul Vadurile

Oamenii erau receptivi, pentru că era vorba de o resursă vitală. Mai ales pentru vasluieni, care au fost binecuvântați cu o rezervă de apă de pucioasă (foarte bună pentru băut), și blestemați cu secete. “E o legătură foarte strânsă cu apa. O vedeam pe mamaia distrusă când nu ploua.”

Maricica Cătună, mama lui Vlad, povestește că vedea la televizor oamenii de la Copșa Mică și se întreba «Oare de ce nu pleacă din poluarea aia?» ” Acum înțeleg. Mă întreb și eu… «Unde aș putea să plec?!»”.

Alexandru Bucă, unul dintre dentiștii Bârladului, a fugit de poluarea din Onești și s-a mutat în Bârlad. Acum s-a trezit în aceeași situație. “Odată ce începe exploatarea, n-o să se mai mute nimeni în orașul ăsta!

P1270789.jpg

Protopopul Bârladului, Vasile Lăiu

Mulți oameni au mers la preot să-l întrebe ce-i de făcut, spune protopopul Vasile Lăiu. “La început nu ştiam nici eu despre ce e vorba. Mă oprea lumea pe stradă, sau la biserică să mă întrebe ce e cu gazele astea. M-am documentat şi dup-aia când au mai venit le-am explicat. Le vorbesc şi la slujbă. Am discutat cu colegii mei din protopopiat, toţi informează cetăţenii.”

Preoții s-au mobilizat, s-a format un centru de comandă, iar la protest în prima linie vedeai doar bărbați în sutană, care cu steaguri, care cu portavoci. “Biserica nu lucrează doar pentru mântuirea sufletului, ci apără viaţa. Noi o să murim când vrea Dumnezeu“, tună protopopul, “nu când vrea Chevron!

Protopopul face parte din grupul de inițiativă care a organizat protestul de pe 22 martie. Așa au ajuns să lucreze împreună un preot, un geolog, un fost ofițer de armată, un elev de liceu și angajați de la primărie.

Bârlădenii au organizat și un simpozion la care au invitat doi geologi, profesori universitari la Cluj și Iași, să le explice științific dacă e bine sau e rău ce li se pregătește. Sala muzeului “Vasile Pârvan” a fost plină de oameni pe la 50 de ani care ascultau încruntați, cu câte-o cușmă în mână. Când vorbitorul o lua pe arătură, ei îl corectau.

Directorul muzeului spune la final “Să ne gândim ce să facem…”, dar nu apucă să termine, că cineva strigă de la balcon concluzia unanimă: “Ce să ne mai gândim?! Nu vrem șî gata!

P1270511.jpg

Geologul Vlad Codrea la simpozionul de la Muzeul “Vasile Pârvan”

“Mă enervează că nu întâmplător au venit în zona asta”, spune Vlad Cătună. “Lumea e săracă, needucată, poți să-i manipulezi ușor. Le cumperi pământul, ai săpat sonda, ai scos gazul, le-ai distrus mediul. Următorul pas ar fi să-l dai în judecată. Dar cine îi dă în judecată la Puiești? Badea Ion să intenteze proces la Chevron? Ce șanse are?!

Bârladul este într-un moment greu. “Eu când eram mic și ieșeam în fața blocului erau 60 de copii. Acum natalitatea e la pământ, abia mai vezi câțiva copilași. Dacă bagi și gazele de șist s-a terminat!”

P1270547.jpg

Dacă sărăcia zonei a intrat în calculul de oportunitate, e posibil ca alte trăsături ale urbei să fi fost trecute cu vederea. Bârladul e un oraș mai vechi decât Bucureștiul. A fost ars din temelii de mai multe ori și distrus de cutremure,  dar a ajuns în perioada interbelică un centru cultural, reședința județului Tutova. În perioada comunistă, resursele erau direcționate spre Vaslui, iar Bârladul a decăzut. Au fost demolate aproape toate clădirile vechi, iar acum arată ca orice anonim oraș comunist. Însă mândria oamenilor a rămas vie.

În drum spre Bârlad, citisem pe Wikipedia un citat al lui C.D. Zeletin: “În Bârlad, orice fapt de spiritualitate nu poate fi o întâmplare…” Atunci am râs, dar câteva zile mai târziu m-am nimerit în mijlocul oamenilor de la protest. Nu erau nici exaltați, nici plictisiți. Mărșăluiau solemn, ca la înmormântarea unui martir.

 

Protestul bârlădenilor nu ar fi avut o asemenea amploare dacă administrația locală nu punea umărul la mobilizare. În episoadele următoare, vom povesti cum societatea civilă nu reușește încă să se organizeze. Nimic nu mișcă fără implicarea structurilor politice.

23 comments on “Mamaie, ăștia de la Chevron vor să mi te-omoare!

 1. Foarte fain textul. inspiring! Tocmai am auzit o chestie tare misto azi la scoala: “The lamps are different but the light is the same.” Oamenii care s-au mobilizat sunt atat de diferiti, insa au avut aceeasi voce cand a venit vorba sa apere Barladul de Chevron.

 2. Domnule Vlad,
  Ma bucur ca acum ai patruns atmosfera protestului di 22 martie: solemnitae ca la inmormantarea unui martir. Asa cum spuneam in postul meu la primul d-tale articol despre revolutia de la Barlad.
  Si da, Barladul e mai vechi decat Bucurestiul. A dat acestuia din urma multi oameni de valoare. Vino intr-o zi si plimba-te pe holurile Colegiului National Gh. Rosca Codreanu. Vei vedea o galerie a armatei de personalitati date Romaniei de acest locas de cultura.
  Barladul a fost al doile oras unionist din principatele romane, dupa Iasi, reusind astfel sa faca ceesa ce o intreaga Europa nu dorea, unirea Pricipatelor Romane, dandu-le si primul domnitor.
  Ceea ce au inceput comunistii vor sa faca acum guvernantii de la Bucuresti.
  Se vor lovi insa de opozitia celor in jurul varstei de 50 de ani. Sunt ce ce erau in floarea varstei la Rvevolutie si care au crezut atunci in aceasta. Si acum mai cred ca unirea face puterea.
  Pentru ca, intr-adevar, ne aparam saracia. Este bunul nostru pe care il avem.
  Impreuna cu demnitatea si un mediu inca nepoluat.

 3. Buna Vlad. Poate reusesti sa scri un articol si despre procesul de extragere a gazelor, riscurile implicate, asa zisele “beneficii” pe care le-ar avea oamenii idn zona, samd. Mi-ar place desigur sa-l mai vad si pe primarul “Chevrolet” cum se implica in demersurile facute de voi. Felicitari!

 4. Sever, între timp media s-a umplut de dezbateri, opinii ale specialiștilor etc. Cred că o să mă rezum să arăt ce am văzut pe teren. Mai urmează câteva episoade.

 5. PS-ul e demn de anecdota aia cu tipul care a făcut primul milion în felul următor: în prima zi a cumpărat un kilogram de lămâi cu 5 dolari, le-a vândut ca limonadă și a câștigat 10 dolari, a doua zi a luat două kile, le-a vândut și a făcut 20 de dolari, iar a treia zi i-a murit o mătușă, care i-a lăsat un milion de dolari.
  Cam așa e și cu activismul ăsta ecologist. Într-o zi mi-am sunat mătușa, în alta vecinul și în final i-a adus primarul pe toți cu autocarul.
  Nu vor bârlădenii investiții și locuri de muncă? Ecologia e grija arzătoare în județele Moldovei? Foarte bine, îi vor învăța ecologiștii să consume petale de trandafir și mușețel la micul dejun. Dar, văzând logistica pusă în mișcare și mediatizarea, nu de bunici convocate pe Facebook e vorba, ci de strategii mult mai articulate și mai practice. Iar localnicii nu cred că vor deveni vigani sau hipioți, ci vor continua să rămână într-un deșert economic, (dar eco) și cuplați la conductele de petrol și gaze ale Gazprom, că alea sunt pe placul hipsterilor zilelor noastre.

 6. Haha, mișto anecdota, schmoukiz 🙂

  Dar nu se aplică aici. Autoritățile nu ar fi făcut nimic fără mobilizarea societății civile. Din ce am văzut, reciproca nu e valabilă.

  Dincolo de asta, dezbaterea e deschisă. Însă mărturisesc că n-am văzut oameni care să consume gaze naturale la micul dejun. Mai ales când gazele nu le aparțin, ci pleacă pe conductă pe căi nebănuite…

 7. Excelenta organizare, minunati toti barladenii, demni de dat exemplu si in Bucuresti.
  Daca vrem si ne unim ,in bine, SE POATE!

 8. foarte fain articol, vlad!
  si pentru cei care inca se mai auto-amagesc ca protestele ecologiste anti-Chevron si anti-RMGC sunt facute de hippioti si vegani: imi pare rau sa va dezamagesc, dar suntem un mix absolut dubios si eterogen de punkisti, profi universitari, ingineri, doctori, pr-isti, ultrasi, muzicieni, pensionari, elevi, anarhisti, studenti, tarani, muncitori si lista poate continua…
  statul si administratiile locale ar trebui sa raspunda pentru “desertul economic”. mai e nevoie sa asteptam sa raspunda Chevron si pentru desertul natural pe care-l va lasa in urma?…

 9. Incep sa ma intreb daca nu cumva suntem lw fel de extremisti ca atunci cand scandam “nu ne vindem tara”. Am vandut-o pana la urma, dar cand nu a mai valorat nimic, sau cand a venit fmi si ne-a zis. Pentru asta am fost bagati in ue, piata de desfacere si exploatare. Si la urma urmei nu e nimic rau in a veni sa cumpere ceva, rau e cand le-o dam noi la pret de nimic si din interese meschine tot noi suntem aia care furam. Care va sa zica, dupa ce termina de scos gazele, nu o firma romaneasca o sa subcontracteze pt reecologizare? Nu tot romanu o sa bage banu in buzunar si o sa-si bage picioarele in barlad?

 10. Oau, ma tot gandesc la faptul ca noi romanii suntem incredibil de prosti si usor de influentat. Bine, la urma urmei, maduva socialista este inca puternica (la fel ca intr-o mare parte a tarilor europene). In timp ce romanii fac nazuri cu exploatarea gazelor de sist (pana n-o sa mai vina nimeni sa investeasca), se pare ca exploatarea gazelor de sist va declansa in SUA o noua revolutie industriala si va crea mai bine de 3 milioane de locuri de munca pana la sfarsitul acestui deceniu. Ia cititi aici un raport recent de la Citi:

  https://ir.citi.com/VxaZkW5OaL4zYu9Ogq9J%2FuWvTZpLXtWSY2Zc62o%2FEXVKGas%2F2iiItA%3D%3D

  Oameni buni, este in interesul nostru, cu atat mai mult al localnicilor din Barlad, o localitate extrem de saraca. Populatia ar beneficia mult de pe urma acestor proiecte, daca se vor incheia contracte in regula, cu clauze puternice pe latura de mediu. Atat.

  In rest, ma distreaza cat de ecologisti devin romanii cand apar asemenea subiecte (apropo de manipulare grosolana), dar nu sunt in stare de lucruri elementare de igiena, precum aruncatul mizeriilor la gunoi; la noi, tot in mijlocul strazii e mai bine.

  In concluzie, oamenii ar trebui sa ascultate argumentele si sa ia singuri o decizie, nu ce se spune la televizor sau ce spune X la postul Y. Oricum, unul dintre motivele pentru care Romania este in rahat tine de atitudinea de acest gen, semnalata de autor:

  Directorul muzeului spune la final “Să ne gândim ce să facem…”, dar nu apucă să termine, că cineva strigă de la balcon concluzia unanimă: “Ce să ne mai gândim?! Nu vrem șî gata!”

 11. @
  A bon entendeur, salut!

  TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC DE ARMAMENT- TIGARETA II
  (deocamdata, doar o scurta completare)

  De curand, Monica Macovei a avut un “puseu” (aberant) de procuror.
  Daca o incearca nostalgii “procuroristice”, ii furnizez Monicai Macovei un subiect cu adevarat interesant si autentic, legat de marea criminalitate organizata. Il poate recomanda, eventual, “gruparii” Daniel Morar et Cie- ii asigur pe toti ca investigatiile vor scoate la lumina nu doar o infractiune de mare complexitate, dar si implicarea unor pesonaje apartinand zonei de varf a politicii romanesti.

  In noaptea de 16/17 aprilie 1998, pe aeroportul militar Otopeni ateriza o aeronava (venind din Bulgaria) incarcata cu tigari. Tigarile au fost descarcate- iar avionul, care a fost incarcat cu armament, si-a continuat drumul catre zone de conflict. A fost o operatiune de mare criminalitate organizata transfrontaliera in care au fost implicati- ca nume rasunatoare- Viktor Bout (ex-ofiter GRU si traficant celebru de armament), Traian Basescu (care a acoperit operatiunea la Bucuresti; TB este un vechi colaborator al lui Viktor Bout in materie de trafic de armament) si Ioan Talpes (“extensie” GRU si ambasador la Sofia, in epoca).

  Din incarcatura de tigari (descoperita, la scurt timp, in urma presiunii media si a unui denunt) lipseau niste sute de baxuri (“partea” celor implicati) carora li s-a “pierdut urma”. S-a spus ca nu au fost gasite nici acum.
  Baxurile respective au fost descarcate, in noaptea mentionata, la sediul de atunci al Grupului International de Protectie si Paza (GIPP) apartinandu-i generalului Dumitru (Mitica) Iliescu. Sediul se afla, atunci, in cartierul Floreasca, pe strada Turbinei.

  Daca nici dupa aceste completari Daniel Morar et Cie (si Monica Macovei) nu pot stabili relatia dintre Traian Basescu si marea criminalitate organizata (trafic de armament) inseamna ca au nevoie de informatii suplimentare.
  Oricand, cu placere!

  P.S.
  A bon entendeur, salut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *