Marea Adunare de la Bârlad

GOPR0260.jpg

Într-un orășel din cel mai sărac județ al Europei s-au strâns la protest mai mulți oameni decât în cele mai agitate zile de Piața Universității. Puțină lume din afara Bârladului se aștepta la asta. Televiziunile au ignorat evenimentul până când pe Facebook au început să curgă imagini cu marea de oameni care strigau în fața Primăriei că nu vor să vină americanii să le otrăvească apele.

Ca să se revanșeze, presa a aruncat cu cifre umflate – au fost 5.000 de oameni, 7.000, chiar 10.000! Lumea a reacționat ba exaltat (Revoluția a început la Bârlad!), ba paranoic (E o manevră murdară pusă la cale de x sau y). Gazele de șist au devenit subiect de prima pagină, dar nimeni n-a lămurit…

Ce s-a întâmplat la Bârlad?!

P1270992.jpg

Joi la amiază, pe strada principală prăfuită și plină de gropi abia dacă vezi câțiva oameni moleșiți de soare, târâind câte-o sacoșă. Un american care s-ar afla întâmplător pe-aici ar vedea un oraș adormit, decuplat de la marile rotițe care învârt lumea. N-ar avea cum să știe că în mintea bârlădenilor se învârt lucruri cu totul neobișnuite.

Acum câteva luni, Bârladul s-a trezit că e în prima linie a războiului mondial pentru resurse de energie. La kilometri sub străzi sunt gaze naturale, prinse de milioane de ani în roci. Compania Chevron vrea să le exploateze, folosind o tehnică ce ar putea să otrăvească apele.

Câțiva oameni au aflat de asta și au început să se revolte în ziare și pe Facebook, au convins școlile, sindicatele, bisericile și primăria să li se alăture și au împărțit peste 10.000 de pliante. Așa că nimănui nu i s-a părut ciudat când niște vlăjgani au adus boxe în fața primăriei și centrul orașului s-a umplut cu versurile “Țara noatră-i țara noastră, dulce pajiște albastră…

P1270985.jpg

Două marșuri pornesc din capetele străzii principale, urmând să se întâlnească în fața primăriei. De la Fabrica de Confecții izvorăște un râu de câteva sute de protestatari. Fiecare străduță secundară aduce câte un pârâu de oameni care se varsă în masa învolburată, până când depășește 1000 de oameni și începe să semene cu un fluviu.

Arată ca și cum ar strânge oaste pentru lupta cu turcii. În prima linie sunt zece preoți cu cruci și stegulețe. “Căci oastea e creștină”, zice imnul. Protopopul Lăiu are o biblie într-o mână și o portavoce în cealaltă, binecuvântează protestul și compune scandări brici: “De la fracturare / nu aveți salvare!” În spatele lui flutură un steag negru cu cap de mort. Mai în spate, o pancartă spune “Și noi suntem creația lui Dumnezeu”. Pe altă pancartă, lupta capătă conotații biblice: “Foc și pucioasă la tine la robinet!

P1280066.jpg

Când trec prin dreptul Bisericii Romano-Catolice încep să bată clopotele. De pe o străduță cu magazine de pompe funebre apare un grup de oameni în frunte cu doi tipi în negru, ca niște ciocli, cu un banner din pânză neagră dantelată, ca la mort. Asta au mai găsit prin magazin, au înșfăcat-o repede și au desenat pe ea un craniu care rânjește.

O ceată de săteni din Rădești, Galați au venit cu un autobuz și s-au lipit în coada protestului, fluturând stegulețe albe. Au auzit de la un geolog că dacă se contaminează apa ajunge și la ei. Primarul legat cu panglică tricoloră se agită ca un dirijor. “Nu spuneți de politică, băi, spuneți de sănătate! SĂ-NĂ-TA-TE!P1280005.jpg

Când procesiunea ajunge în centru, lumea iese la balcoane și se înșiră pe trotuare. O fată cu un buchet de flori într-o mână și un băiat în cealaltă rămâne împietrită un minut întreg, nu-i vine să creadă că se întâmplă asta în orășelul ei.

Strânsă în fața primăriei, mulțumea ajunge pe la 3000 de oameni – ocupă toată intersecția și se întinde sute de metri de-a lungul străzilor. Protopopul Lăiu urcă pe  scenă, ia microfonul și spune hotărât:

Invocăm puterea divină pentru a opri acest pericol!

P1280171.jpg

Popa binecuvântează protestul și 3000 de voci îmbătrânite zguduie primăria cu “Tatăl nostru care ești în ceruri…”  Vine alt preot, își dă jos cușma din cap și tună: “Vom lupta cu armele Bisericii: rugăciunea, comunicarea… și o să-i facem pe aleși să ne asculte, că altfel nici noi nu-i vom asculta când ne vor cere votul!”

Biserica s-a mobilizat așa de bine, că arată pe bune ca o oaste. Duminica, în toate bisericile din regiune se pomenește de gazele de șist. Chevron a făcut numeroase vizite la Guvern, dar a uitat să urce pe Dealul Patriarhiei.

P1280177.jpg

Pe scenă vorbește primarul, vorbesc mai-marii orașului. Unora le șchiopătează vorbele, dar nu se pronunță nici un nume de partid, nu se scandează nimic politic. Un singur cuvânt și mulțimea i-ar fi acoperit în huiduieli. Îi interesează doar americanii. Să plece.

Urcă pe scenă și copii, care spun cu voci pițigăiate că vor apă curată. Urcă prințesa Brianna și strigă  “Aici se nasc vocile democrației!” Din mulțime se aude un răget. Un moșneag emoționat a compus o poezie și o o citește emoționat de-i tremură ochelarii: “Apa ne veți otrăvi / și cutremure vor fi!” Altul își încheie discursul așa: “În calitatea mea de clarvăzător, văd lucruri groaznice!”

P1280153.jpg

Protestatarii sunt copii, elevi de liceu și pensionari. Tinerii adulți lipsesc aproape cu desăvârșire, goniți de sărăcie la București sau în străinătate. Însă bătrânii țin capul sus, au discuții raționale, nimic din încrâncenarea frustrată a pensionarilor bucureșteni.

Eu îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul” am auzit pe mulți spunând. Până și geologul Vlad Codrea, venit de la Cluj acum câteva săptămâni să le explice bârlădenilor ce e cu gazele astea, a lăsat la o parte pentru câteva secunde rigoarea științifică și băgat un citat: “Iubirea de moșie e un zid…”

P1280151.jpg

“Care dintre voi s-ar fi gândit vreodată că o să facem ce făcea oastea lui Ștefan cel Mare? Să ne apărăm dreptul la viață?!” strigă un MC pensionar spre finalul protestului.

În biroul primarului, între un tablou cu Alexandru Ioan Cuza și unul cu Preasfințitul Corneliu, e un citat despre Bârlad: “cea mai năpăstuită urbe românească în ultimile șapte decenii”. Aici, în birou, primarul e în cumpănă cu Chevronul. “Nu știu, să vedem, să mai discutăm…”, spune el la o cafea.

Dar pe scenă, în fața miilor de oameni, își pierde orice dubiu. Anunță Proclamația de la Bârlad. Începe cu “Noi, locuitorii municipiului Bârlad…” și printre moși și babe se propagă ecoul occidentalului “We, the People…

 

43 comments on “Marea Adunare de la Bârlad

 1. Normal Televiziunea nu se baga.. asa primesc ordin de la mafioti..Daca ar afla tot poporu..ar fi revolta mare. Asa e la noi Mafie in parlament si in televiziune.. Noroc cu netu asta .. 😛

 2. Asa a fost si cu ACTA – o alta problem afoarte importanta. Oamenii erau in strada in toate orasele tarii pentru a protesta, dar la televizor ei ne aratau aceleasi 5 case inzapezite…. Iar cand a fost sa arate imaginile din Piata Universitatii cu cateva sute de amarati platiti cu 100 de lei, au facut din asta sfarsitul lumii. Imi pare rau, dar ar trebui sa dam un “avertisment” televiziunilor – sa nu ne mai uitam la televizor o saptamana. Puteti? Eu oricum nu ma mai uit la televizor si sunt mult mai linistit…

 3. Va spun, astia vor sa ne aduca la tacere prin propaganda si minciuni. E o alta smecherie a masonilor, Rockefellerii si Rotschild-sii. E Babylonul modern!

 4. mai fratilor nu mai faceti mitinguri ca deranjati mafia romana.mai nou foarte ofuscat ca atiiesit in strada s-a arata Domnul Parlamentar PSD Ioan Mircea Pascu care era total nemultumit la Antena 3 ca polulatia din Birlad a iesit sa isi apere drepturile.Aceasta dupa parerea mea este dovada cea mai evidenta ca politicienii nostrii de la putere sau opozitie sint TOTI dar absolut TOTI vinduti si nu ne reprezinta interesele.S-au cocotat pe putere si acum nu ne mai reprezinta deloc!JOS BURGHEZIA NEOCOLONIALA!!

 5. au fost si adulti,veniti direct de la serviciu ,nu numai pensionari si copii.iar cei care nu au reusit sa vina nu au putut pleca de la serviciu .si da ,relatarea e exacta.data viitoare vom fi mai multi

 6. cu timpu trec de cealalta parte a baricadei……vad zilnic oameni care se bat se omoara……AM AJUNS MAI RAU CAN SOMALIA….se vind copi ..pe droguri …..femei pe mancare lucruri triste adevarate……lumea numai judeca rational si iese oriunde in strada….si jandarmi au suferit ..dar ei se afla sub juramant….am ajuns …..FAIMA EUROPEI cu curve cersetori criminali talhari….va trece multa vreme pana noi cei de acuma vom intelege….de ce traim aceste vremuri……….nu conteaza cand si cum mori….conteaza cand si cum traiesti .n.iorga…….traim prost sincer judecati la rece …datil mai depa ……un prieten bogdan pa

 7. Tonul ironic al semnatarului articolului imi aminteste de semintia noastra,fara indrazneala,fara simpla capacitate de a se manifesta simplu ,firesc ,pentru orice incalcare a consensului,a limitarilor anormale sau chiar a poluarii strazii,satului,orasului,planetei..Bascalia e mai fireasca..Singur in fata calculatorului vezi lucrurile diferit,sesizezi glasul pitigaiat a unui popa ,vezi doar sudoarea care curge de pe un vorbitor si gaura din ciorap dar nu vezi importanta actiunii unor oameni care FAC CEVA!Nu de asta avem nevoie ,tinere aspirant! La hora iti dai mana cu cine se nimereste si incerci sa nu incurci hora cu nepriceperea ta.E nevoie de atitudine pro cetateneasca ,motivatoare si limbaj cald ,de simpatie pentru actiunea lor,nu de arogante lingvistice.Zic ca mai mult nu poti sa devii .Aspirant cacacios si frustrat ca nu intelegi dansul!Oare mamica ta asta si-a dorit?

 8. Max, iti multumesc pentru preocuparea asupra viitorului meu. Te invit sa scrii si tu cu cata simpatie si caldura crezi ca “aveti nevoie”. Eu sunt jurnalist, nu indulcesc lucrurile. Scriu ce am vazut, cu dulci si amare.

 9. RETETA AMERICANA PENTRU GHIVECI DE TARI CU PARTID ASERVIT:
  Ecuador, Guatemala, Indonezia….urmeaza Romania, Serbia, Bulgaria??
  CONFESIUNILE UNIUI ASASIN ECONOMIC – JOHN PERKINS
  http://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man
  http://www.economichitman.com/
  Singura diferenta fata de acum 300 de ani e cartierul de provienenta a Domnului…
  Fanar / Manhattan same – same…TREZITI-VA!!!

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZNg_Kw0reUU

 10. Domnule Vlad Ursulean,dumneata cam furi curent in articolul asta.Parca am citit “Baltagul”,nu un articol de ziar.Lasa-ne!

 11. Multumim, frate, pentru ca ai rezonat cu durerea barladenilor si ne-ai sarit in ajutor. Mi-a placut articolul, mai putin un singur cuvintel, ‘popa’. Pentru cat s-a implicat in apararea barladenilor daca nu pentru altceva, ar fi frumos sa il respectam mai mult pe parintele Vasile Laiu. Sa dea Dumnezeu sanatate si tie si sfintiei sale si sa rasplateasca fiecaruia dupa osteneala depusa si dupa gandul bun. Sa nea dea si noua sa ne mai bucuram de putina sanatate, aer curat si apa potabila la Barlad, ca de altceva nu mai avem nevoie.

 12. Nu e nimic personal,inteleg ca suntem o lume de “diferiti” ,fiecare cu gradul lui de impresionare sau masura.Nu am vrut sa te lipsesc de raspect,sau sa te desconsider pentru ca am fost crescut in spiritul al ingaduintei si a respectariii aproapelui.Persoana la care m-am referit nu este”dumneata” ,ci “cei ca tine”,fara sa insemne ca sunteti mai buni sau mai rai decat mine .Dumneata poti fi un om bun in esenta dar sa agreezi nativ sau dobandit un anumit spirit al relatarilor.Un ton diferit de al meu sau de sensul evenimentului.Unde duce acest ton la o scara mai mare?Pai tocmai la scadearea capacitatii de actiune a populatiei(in diversitatea ei),la suprimarea patriotismului sau orgoliului local ,la instaurarea unui climat de neincredere in obiectivitatatea actiunilor sau chiar la pierderea completa a ideii pentru care s-au adunat.Suntem influentabili si acest ton influenteaza demobilizator prin sublinierea “sub lupa” doar a unor aspecte ridicole ,hilare ,neimportante ,cu care nu ai vrea sa te identifici.As spune ca e un semn de normalitate si insanatosire faptul ca au iesit atatia in strada.Asta e singurul lucru care conteaza si scopul presei este sa isi exercite puterea in sensul constructiv ,ajutand colectivitatea.de ironii ne ocupam dupa ce acestia isi vor fi castigat dreptatea.

 13. Cand ma gandesc ca au iesit la “miting” mai multi oameni decat are orasul….ma cuprinde un sentiment de purgatie. Ma intreb cati au stiut pentru ce striga? Cati au iesit for fun? Cati au iesit sperand sa primeasca bani pentru ca rag…sau macar un mic si-o bere? Imi provocati o scarba teribila!!!! Pentru ca sunteti niste ipocriti, va doare-n cur de ce se intampla in tara si mai ales in orasul vostru.
  Draga domnule care ai scris acest articol, am o intrebare: Exista o fotografie cu doi preoti, trei, au pozat intr-un anume fel de parca erau doua pitipoance la o sedinta foto. Pot sa stiu si eu care a fost rolul lor real acolo? In afara de a defila in rochitele lor si a participa la sedinte shoting?
  Voi credinciosilor pana in maduva oaselor, nu va obositi cu replici legat de ce am scris , pe mine ma doare-n cur de voi , iar voi o sa pacatuiti cu gandul si iar va trebui sa faceti mii de matanii pentru mantuirea prostiei ce zace in voi. Oricum, sper sa vina sfarsitul lumii curand, sunteti greu de suportat:)

 14. A study in the United States has estimated joint reserves of shale gas in Romania, Bulgaria and Hungary at about 538 billion cubic metres. Romania (politicians, businessman, the government) is looking to exploit shale gas reserves in a drive for energy self-sufficiency, but there are big risks for the environment, as the protestors on Thursday point out.

  “Chevron” with the approval of Romanian government has shown interest in the opportunity for shale gas reserves.

  “But the exploration technique of “fracking” is condemned as dangerous by environmentalists and has been blocked by countries such as France and Bulgaria. Fracking uses high pressure injections of water, sand and chemicals to crack open rock and release oil and gas trapped inside. “There are major risks associated with it, such as ground water contamination, not to mention the high density of wells to be drilled, up to six per square kilometre.

  Tapping resources is never an environment-friendly activity but … Chevron said they will make sure that all drilling strictly observes environmental laws and EU rules. Chevron is committed to respecting all European Union and Romanian regulations. Chevron will use standard techniques to determine if there are resources. If it discovered commercially viable reserves it expected to invest tens of millions of dollars. When the facts are known, the citizens will agree that, if there are commercial resources, the benefits will far outweigh the risks. Natural gas from shale rock represents a significant opportunity for Romania (e.g. energy security, investment and job creation among the benefits).

  This is some of the text extracted from the ‘energy daily’ website: http://www.energy-daily.com/reports/Romania_sees_shale_gas_as_boon_despite_controversy_999.html

 15. Stimate d-le Ursulean,
  Ai reusit sa descrii destul de bine ce s-a vazut la acest protest.
  Ce nu ai reusit sa surprinzi este atmosfera. Probabil nu ai fost prezent acolo sau nu esti obisnuit cu felul in care ne manifestam.
  Oamenii au protestat in deplina cunostinta de cauza, dupa mai bine de 6 saptamani de dezbateri asupra subiectului, cu seriozitatea ce decurge din responsabilitatea fata de generatiile viitoare.
  Nu a fost doar un protest al copiilor si batranilor. Tinerii adulti, pe care d-ta nu i-ai vazut, au fost acolo, multi purtandu-si copiii in spate sau ducandu-i de mana.
  Nu a fost o atmosfera exploziva, intra-adevar, ci mai degraba una de priveghi. Si asta nu datorita fetelor bisericesti prezente. Gravitatea problemei a marcat intreaga desfasurare a protestului.
  Inca ceva: estimarile Jandarmeriei barladene indica cam 7000 de participanti. Personal cred ca cifra ar putea fi corecta. Oricum au fost peste 5000 dintr-o populatie de 69 000 locuitori ai orasului. Nu asta este insa important. Important a fost spiritul civic al participantilor aflati, asa cum bine scrii, in prima linie de lupta impotriva unui abuz pe cale sa aiba loc pe acete meleaguri.
  Speram ca si alte orase sa ni se alature. Asa cum, acum mai bine de 150, Iasului si Barladului s-au alturat si alte orase in lupta pentru Unirea Principatelor, unire realizata impotriva mentalitatii intregii Europe. Unirea Ramaniei face puterea…
  Lupta de-abia acum incepe.
  Multumim pentru articol, oricum.

 16. Ma infior de bucuria care mi-o produce unirea asta a romanilor. Ma uit de saptamani in sir pe clipuri video legate de extragerile de sist si am citit o multime de articole legate de pericolul acestor extrageri.
  Pe langa toate astea insa observam si inaintarea politicienilor catre aprobarea acestor lucrari si ma durea dezinteresul lor pentru propria tara.

  Politica merge rau, nu mai avem luptatori in fruntea tarii, dar iata ca avem romani simpli care inca stiu sa-si apere “si nevoile si neamul, si de aceea tot ce misca-n tara asta raul, ramul, mi.e prieten numai mie..” Mieprieten mie, tie, noua romanilor.

  Ma bucur sa vad biserica alaturi de oameni. Ar trebui sa fie mai des. Asa au trait romanii pe acest pamant de mii de ani.
  BRAVO BARLADENILOR! Exemplu de romani demni!

 17. @Ingineru
  foarte interesanta afirmatia ta, ca subiectul se dezbate cu forta de vreo 6 saptamani. pentru ca eu personal am vazut doar imbecilitati si aberatii scrise sau spuse de diversi “jurnalisti”. si mi-e greu sa cred ca la Barlad au avut loc aceste dezbateri.

  deci, ai putea sa ne dai ceva mai multe detalii in legatura cu aceste dezbateri? cine a dezbatut, cine a prezentat pozitiile contra si cine pe cele pro, care au fost argumentele de ambele parti etc?

 18. Sunt barladeanca si marturisesc ca ma deranjeaza anumite comentarii de aici despre Barlad, despre locuitorii lui si mai ales despre preotii lui. Se vede ca niste damboviteni abia acum afla ca ‘nasc si la Moldova oameni’. Probabil ca daca i-ai intreba cine a scris asta, nu ar sti, pentru ca lumea si interesele lor nu trec de Bucuresci. Daca le-ai spune ca Barladul are tot atatea sute de ani de atestare documentara ca si Bucurestiul, ti-ar cere dovezi pentru ca dansii sunt incapabili sa caute pe google, darmite intr-o biblioteca. I-as fi indatorata lui Vlad daca ar sterge comentariul lui ‘SaMori’ in care un individ care nu a facut nimic pentru barladeni (nici macar sa se informeze asupra numarului de locuitori) si care nici nu se legitimeaza, improasca noroi in credinta noastra si in preotii nostri. Libertatea de exprimare ar trebui sa mearga impreuna cu respectul fata de credintele celuilalt. Daca vreti sa aflati despre dezbaterile care s-au organizat la Barlad de 6 saptamani si de toate interviurile si discutiile din presa locala, puteti accesa barladonline si monitorul de vaslui. S-a facut un grup pe facebook special pentru barladeni, s-a organizat si un simpozion cu profesori universitari, s-au imprastiat pliante la oameni, preotii au vorbit in biserici despre aceste exploatari. Intr-adevar presa bucuresteana nu a pomenit nimic despre toate acestea si vad ca ‘lumea’ considera ca daca nu s-a dat la tv atunci nu se poate intampla nimic intr-un oras de provincie. Inclin sa ii dau dreptate lui Max ca si prezentarea usor zeflemitoare a articolului a dat ‘apa la moara’ unor astfel de comentarii cel putin neelegante la adresa barladenilor. Si m-am saturat sa tot citesc in ‘presa’ ca ‘barladenii au dat o lectie de democratie’. Nu pentru democratie, nu pentru concepte abstracte au iesit barladenii in strada ci pentru orasul lor, pentru apa si aerul lor, pentru viitorul copiilor lor. Nu intelegeti ca este foarte serios lucrul acesta? Ca guvernantilor nu le pasa daca un intreg oras de pe 70,000 de locuitori este fortat sa se mute sau sa traiasca avand o apa si un aer contaminat? Nu intelegeti ca barladenilor nu le arde de gluma si de zeflemea, ca dansii se lupta cu o companie cu o uriasa putere finaciara, cu un guvern corupt si cu o presa cvasi aservita intereselor puterii? De asta aveam si atatea sperante de la Vlad, pentru ca este singurul jurnalist de la Bucuresti care s-a interesat mai devreme sa faca un reportaj mai detaliat si mai serios despre problema de la Barlad; la miting au venit mai multi ziaristi de la Bucuresti, chiar de la televiziuni, insa pana atunci nu prea s-a interesat nimeni din ‘presa damboviteana’. Singura, presa locala a acordat atentia cuvenita subiectului si oamenii s-au informat unii pe altii sau prin pliante puse la pompele cu apa, in licee si chiar la biserici. Intr-adevar, barladenilor nu le vine deloc a rade cand vorbesc despre gaze de sist. Si bucurestenii ar face bine ca, daca nu le pasa, macar sa isi gaseasca alte motive de facut bascalie.

 19. Multumesc, Cristina, pentru raspunsul pe care l-ai dat. Pentru ca eu nu am vrut sa raspund @dracu. Se pare ca repectivul se invarte intr-o lume de imbecili si aberanti, intrucat nu poate crede ca intr-n oras mai vechi decat Bucurestiul, desi mai mic, oamenii pot avea un nivel cultural mai ridicat dacat cei ce locuiesc in cel din urma.
  Normal. Dracu pe la Bucuresti isi baga coada (nu e vorba de d-l care a postat sub acest nume)…

 20. Domnule Solomon informeazal pe Mircea Pascu ce inseamna gazele de sist si Barladul ca e incompetent rau si debiteaza numai cretinatati la adresa barladului la antena3.mie greata de asemenea politicieni neinformati

 21. De acord cu Max legat de tonul ironic, profund dezagreabil pentru mine, ca cititor, al articolului. Mai putin injuriile, care nu-si au locul si rostul aici, nu e momentul sa “agitam spiritele”, ci sa ne coalizam civilizat si inteligent impotriva oligarhilor. Nu sunt in masura sa dau sfaturi jurnalistice, dar pot sa ma pronunt cand ceva NU imi place. Iar tonul tau, Vlad, mi-a displacut profund. Daca iti doresti cititori onesti si care pot discerne intre un ton de calitate si rectitudine si unul de mahala, poti sa tii cont de opiniile noastre. Daca nu, iti dorim succes cu “publicul pe care-l tintesti”. Numai bine!

 22. Am petrecut mult timp în mahalale și am găsit acolo mai multă “calitate și rectitudine” decât în lumea înaltă, care vorbește meșteșugit. Dacă serviți prânzul doar la restaurantul Premier, puteți lua acest articol ca perspectiva unui țăran incult asupra evenimentelor. Avem și noi, pulimea, dreptul de a ne exprima, nu? 😉

  Dacă vreo informație din articol este greșită, vă rog să mi-o arătați și o modific. Altfel, nu sunt poet de curte, să ridic în slăvi pe tonuri patetice. Sunt destui activiști care fac deja asta.

 23. Vlad, nu ne intelege gresit, suntem recunoscatori ca ai venit la fata locului si ai vrut sa vezi personal ce se intampla la Barlad. Problema este ca articolul e scris intr-un fel ca sa distreze cititorul, insa gazele de sist sunt un subiect prea dureros pentru barladeni si nu stiu cat este de acceptabila bascalia relativ la mobilizarea barladeana.
  Iti multumim pentru articol, pentru ca popularizeaza problema barladenilor, insa nu ne-am simtit ‘compatimiti’ prea mult in acest articol. Daca ai fi fost barladean, daca printre ‘mosii si babele’ de care pomenesti ar fi fost parintii sau bunicii tai, tot la fel l-ai fi scris? Nu e vorba sa inchini osanale barladenilor ci doar sa se transmita intregii Romanii ca exploatarea gazelor de sist inseamna moartea unui intregi zone, care este o regiune foarte vie, chiar daca e in ‘cel mai sarac judet din Europa’ (nu stiu cat e de sarac, printre altele, barladenii si vasluienii nu isi iau gazul metan de la rusi ci din zacamintele din apropierea Barladului; asadar suntem energetic mai independenti decat Bucurestiul; guvernantii insa ne-au impus pretul cu care sa vindem gazul exploatat in zacamintele noastre, asadar barladenii platesc la fel pentru gaz ca si un bucurestean sau un alt roman care foloseste gaz metan adus din Rusia si care poate traieste intr-o zona in care salariul mediu e mult mai mare; acest fel de masura economica se numeste piata libera : ).
  In plus, bogatia nu sta doar in indici economici, ci mai ales in credinta, in oameni demni, intr-o natura curata, in patrimoniu cultural si istoric si ii invitam pe romani sa vada daca gasesc astfel de bogatii la Barlad.
  Ar trebui sa mai fie transmis intregii tari ca barladenii sunt constienti de ce doresc guvernantii sa faca din orasul lor si se vor opune ‘de la vladica la opinca’. Daca se vor gasi romani in intreaga tara sa fie solidari cu barladenii, ne vom bucura foarte mult.
  In Unire sta puterea!

 24. spre deosebire de comentatorii de mai sus, eu nici nu stiam ca barladul e oras. credeam ca e un satuc. ok, my bad clearly.

  dupa ce am aflat mai multe despre barlad de pe wiki (moldova, deci ceva mai saraci oamenii), caut despre gazele de sist. ajung la fracking. problema se pare ca este poluarea intensa. in acelasi timp statele puternic industrializate (ro nu se califica) folosesc fracking la greu ca sa scape de dependenta de ‘foreign ‘.

  acum ca am aflat ce si cum am observat ca lumea chiar a iesit pentru o chestie tare. din pacate lumea e proasta (in general ma refer). chestiile astea nu se rezolva cu religie si niste stickere, chestiile astea se rezolva prin lobby. lobby = bani. de ce se intampla asa? simplu, pentru ca cei de la chevron nu foreaza ca sa faca viata barladului mai grea, ci ca sa o faca pe cea de la bucuresti mai usoara, si, in definitiv, sa castige niste bani.

  astfel, chestiile de genul proteste functioneaza pe termen scurt, pana cand masele uita, apoi se revine la ‘business as usual’.
  solutia e simpla: lobby puternic contra. cu astfel de companii gigant nu te lupti in strada, te lupti cu aceleasi arme cu care se lupta si ei: lobby, influenta, bani.

 25. a, da, scapati de lozinci vechi, de acum 100 de ani. pe nimeni nu intereseaza, pe nimeni nu impresionati. chestii de bun simt, moderne, occidentale: da. de ce? pentru un motiv de baza: chevron vine cu un discurs modern, occidental, in timp ce nea ion vine cu ‘de la vladica la opinca’. iar oamenii care trebuie convisi ca nu e bine ce vrea sa faca chevron nu vorbesc de parca ar veni de acum 100 de ani, ci vorbesc modern.

  inca o chestie: buna treaba cu religia. apreciez ca asta merge total la romanii de rand. aduceti cat mai multi preoti si o sa vi se adere cat mai multi oameni. chiar daca manifestarea religiei intr-un mod activ e o chestie a trecutului pentru oamenii civilizati, romanii inca ar adera masiv la un protest daca vad preoti.

  concluzie: mai putine expresii antice/de lemn, mai multi preoti, mai mult lobby scump si bun. trebuie ajuns la oamenii cu putere, cu multi bani/influenta, la CEO, CFO, CTO nu la politicieni, primari, politisti etc.

 26. Cristina. Pentru cultura ta sunt si eu din Barlad. Pentru atitudinea ta de mare credincioasa usor de manipulat cu creierul spalat de atatea matanii si rugacinii pentru “binele” dusmanului, iti pot spune cu toata sinceritatea, mergi la biserica. Si daca ai putina cultura, totusi te dai citita si ai aere de cucoana, stiu cat de mic e Barladul…faptul ca e mai mare decat Vasluiul nu e o mare rezolvare. Faptul ca tu, ca o femeie invatata ce te dai…arunci cu noroi in bucuresteni doar pentru ca ei traiesc intr-un oras mare…arata cata inteligenta si frustrare si cat de romanca esti. Iti respect credinta, defapt am si scris “ma doare in cur “, lucru pe care n-ai fost capabila sa-l intelegi ori sa-l observi. Faptul ca vad doi preoti ca stau ca niste cocalari la pozat ma irita, faptul ca stiu cat de hoti, manipulanti si cat de josnici sunt preotii, iarasi, ma irita. Credinta e credinta, religie e alta treaba, ar fi fost frumos sa poti face diferenta, dar n-am pretente de la tine. Iti respect lumea in care traiesti, credinta aia…si ceea ce te deranjeaza. Intrebarea este: Tu esti capabila sa intelegi credinta si frustrarea celorlalti? Nu cred, ca atare te dai pe aici credincioasa , mare pupincurista de popi si plangacioasa. N-am pic de respect fata de tine ca om, nu meriti..puti a falsitate. Am dreptul la opinie asa cum ai si tu, iar daca simt nevoia sa iti scrii cuvinte jignitoare, o fac … nu incerc sa pozez in “pocaita”. Te doare sufletul pentru Barlad, mergi si negociaza cu marile companii care se sterg la cur cu protestele voastre.
  Nu mai criticati modul in care s-a exprimat autorul articolului, cand te invarti intr-o multime de ipocriti…simti ironie si sarcasm …. Eu cred ca articolul se potriveste de minune cu situatia din Barlad.

 27. Inca ceva Cristina.
  Inainte sa comentezi de altii…priveste-te in oglinda. Nu-mi cer scuze pentru exprimarea grosolana … m-as exprima mult mai urat , nu o fac din respect pentru acest baiat care scrie niste articole si se exprima asa cum e atmosfera.
  Hai sa iti zic de ce ma apuca purgatia cand citesc ce scrii tu si cand citesc despre ce se intampla in Barlad. Felul in care te exprimi nu denota deloc ca chiar te doare de ce se intampla in oras, din contra…denota multa falsitate, cacaturi scrise doar asa…sa pari un bun cetatean, barladean ..un bun orator care vrea sa vada putina actiune in Barlad , caruia nu-i pasa daca aceste mitinguri vor avea un rezultat benefic, faptul ca e lume in strada te bucura si atat…se intampla dracu ceva intr-un oras mic si oarecum linistit.
  Cand niste oameni ies la vot doar pentru ca primesc niste “cadouri”, mancare si bautura , deci actioneaza doar condusi de foame si sete, fara a se gandi ca maine nu vor avea ce sa mananca si sa bea…nu cred in ce fac ei acum . Nici macar nu stiu sigur daca acesti oameni au idee ce cer.
  Cand biserica e ipocrita si manipuleaza fara a avea legatura cu credinta , cu constiinta sau cu Dumnezeu….mi-e greu sa cred ca vor binele orasului.
  Asadar , ca martor, ca cetatean care a trait si a mers printre aceste ipocrizii , ca om care s-a lovit de nepasare din partea politicienilor din oras, a profesorilor…de foamea de bani a preotilor care nu accepta un mort in capela daca nu primesc o anumita suma de bani, pot fi acuzata pentru scarba cu care va privesc?
  Pentru faptul ca efectiv, eu va consider ipocriti, cand tot ce faceti e ca sa obtineti ceva pentru voi, interes personal care nu are nici o legatura cu binele obstesc???? Si sunt atatea lucruri care dovedesc asta…
  Nu degeaba se rade de regiunea asta in ultimul hal, nu e o bucurie….din pacate e o realitate, desi sunt multi oameni capabil in zona moldovei..tu si 99% din cetatenii care au iesit in strada nu faceti parte.
  Iti dau libertatea sa ma judeci. Am observat ca tot judeci bucurestenii , dar ar fi bine sa analizezi putin si troaca in care inoti.

 28. E ceva de adaugat la dezbaterea despre gazele de sist… Exploatarea lor nici macar nu este rentabila dpdv energetic! Dupa ce ai bagat toata apa clocotita, nisipu, chimicalele, la inalta presiune, dupa ce ai rafinat ce noroi amarat considera ei resurse de subsol, ajungi sa ai un castig energetic infim (daca am putea compara MJ la MJ, pound for pound…).

  In alte cuvinte, fracking-ul nu numai ca e poluant, e si un efort cu prea putina rasplata.
  Ori asta nu am prea auzit de nicaieri, pentru ca majoritatea omenirii are gandirea ingropata complet in dependenta de petrol si de crestere economica infinita.

  Cea mai buna descriere a operatiunilor de fracking este comparatia cu un dependent de heroina care nu mai are ce baga si se gandeste “Hmm hai sa ma injectez cu tot soiul de resturi, gunoaie, lichid de baterie… That ought to work!” 😀

  Sau amintiti-va de basmele populare… Uriasu’ Chevron vrea sa stoarca si pietrele sa scoata energie, haha 😀
  Numai ca aici e realitatea, nu e un basm. Si in realitate asemenea strategie pentru securitate energetica este absolut fantezista.

  Reduceti consumul de energie si resurse acum, sa ne pregatim pentru low energy society! Inchideti Mall-urile! Investiti in energie regenerabila nu in combustibili fosili de slaba calitate! Apa e pentru agricultura, si pentru baut! Nu pentru f**ut pe sevraj petrolier!

  Nu e imposibil, unii oameni deja au inceput munca de tranzitie:
  Everything you always wanted to know about ENERGY but were afraid to ask

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *