Merită să vezi

Vlad&Vlad la pas pe Litoral

Plăcinte și Război în Donețk

Visul lui Rodion

Fracking Romania


 

Revoltele din ianuarie 2012

În ianuarie 2012 au avut loc cele mai violente proteste din ultimii 20 de ani. Uite ce s-a întâmplat atunci:

 

Gazele de șist din Bârlad

În județul Vaslui, cea mai săracă zonă a Europei, s-au descoperit gaze de șist – o resursă care poate să ne dea energie pentru mulți ani, dar și să otrăvească apele. Guvernul României a oferit pe ascuns firmei americane Chevron dreptul de exploatare.

Am fost la Bârlad alături de Ștefan Mako și am reconstituit traseul americanilor prin sate, apoi reacția localnicilor: proteste masive.

 

Primiți cu cutremurul?

După 20 de ani, Bucureştiul a pornit iar dezvoltarea ameţitoare. Facem poduri, pasaje, bulevarde largi şi cartiere de sticlă. În timpul ăsta, 6500 de oameni aşteaptă să moară la cutremur în cele mai frumoase clădiri ale Capitalei. Am colindat blocurile cu bulină din București și a ieșit un documentar despre sensul vieții când aștepți să fii îngropat sub dărâmături. Nebunia a fost premiată de Freedom House în cadrul programului “Supporting Investigative Journalism“.

 

Hoț de biciclete în București

Mi-am furat bicla de 16 ori, în miezul zilei, din locuri aglomerate ale Capitalei, să vad dacă mă oprește cineva. Ghici ce s-a-ntâmplat!

Apoi am investigat circuitul bicicletei furate în natură și am povestit cum e să fii hoț de biciclete. Materialul video a câștigat premiul “Cel mai bun documentar” la Filmul de Piatra.

 

Rețeaua postacilor de partid

În timpul campaniei prezidențiale din 2009 m-am infiltrat într-o echipă de postaci ai unui partid și, timp de două săptămâni, am fost un luptător de gherilă prin tranșeele murdare ale Internetului. Am înjurat la comandă pe oricine comenta împotriva Liderului nostru. Începuse să-mi placă… Investigația a apărut în România Liberă cu patru zile înainte de alegeri, a provocat ditamai scandalu’ și mi-a adus premiul “Tânărul Jurnalist al Anului“.

 

Cu bicla în Bosnia

În toamna lu’ 2010 m-am suit pe biclă și-am plecat frumos spre Sarajevo, alături de un tovarăș. Fără bani, fără planuri, fără cazare și fără ghid de conversație. A fost o cursă debilă de trei săptămâni prin munții Bosniei, pe care am consemnat-o din mers pentru revista Kamikaze. Se poate citi ca un manifest pentru o utopică Uniune Balcanică.

 

 

Alte chestii mișto:

  • INUNDAȚII! M-am dus să văd ce se întâmplă cu adevărat prin locurile răvășite de inundații după ce pleacă cisternele de jurnaliști și politicieni. Am scris povestea unui tip care și-a construit casa pe o insuliță, în mijlocul apelor. Și despre un sat care s-a însurat cu viitura. Suna bizar? Atunci am înțeles de ce beau oamenii ăia atâta votkă.
  • Am aproape în fiecare zi scandaluri din cauză că fac poze și filmez pe spațiul public. Ar trebui să umblu după mine cu pagina de ziar în care am scris asta: Fotografii sunt “teroriștii” noștri.