Tinerii adormiți aruncă cu pietre. “We are fucking angry!”

Cine-s huliganii, cine-s nenorociții, cine a devastat centrul Bucureștiului? Aseară am nimerit în mijlocul luptelor de stradă, m-am ferit de bolovani, am înghițit o canistră de gaz lacrimogen, am fugit de jandarmi, era să fiu linșat de niște cetățeni. Și am descoperit cu stupoare răspunsul: sunt chiar “generația adormită”, tinerii apatici, ăia care o ard prin cluburi și salvează lumea cu un like. De data asta au salvat-o agitând pumnii spre jandarmi, ridicând baricade și aruncând bucăți de borduri.

Sună ciudat, după ce auzim pe toate canalele că e vorba doar de niște huligani, ultrași, puși de dracu’ știe cine să strice frumusețe de protest pașnic. Primele lupte au fost provocate, într-adevăr, de un astfel de grup. Atunci jandarmii au intrat în ei și i-au împins spre Piața Unirii. Și au stârnit ceva bizar.

Pe la 9.30, o rumoare străbătea Piața Universității. Cică la Unirii e adevăratul scandal, acolo e pizdeala cu jandarmii. N-aveam nici un chef de asta, mi se părea un protest ultra-obosit și manipulat, dar ceva m-a împins spre locul ăla. Și nu eram singur.

O mulțime de grupulețe se desprind din masa strigătoare de Jos Băsescu, trec prin pasaj și se unesc într-un torent de oameni alimentat de pe toate străduțele Centrului Vechi. Pe la lupoaică nu mai putem trece, e un cordon de jandarmi. Un tip stă în fața lor și le strigă-n caschete: “Băi, eu nu ieșeam dacă aveam cu ce s-o hrănesc pe fiică-mea!” Ocolim pe străduțe, unde-i plin de polițiști locali foarte chill, și găsim o breșă abia pe la Hanul lui Manuc.

“What the fuck?!”

Când ajung la Unirii rămân paralizat și mi se face pielea de găină. În mijlocul străzii sunt două focuri mari, în depărtare se ridică o coloană de fum, dinspre mcdonalds se aud bubuituri ca la bombardament și, oh, țipetele îngrozitoare…

O trupă de jandarmi costumați ca țestoasele ninja trec în fugă pe lângă mine. În stația lor strigă unul să intre în nuștiuce poziție de luptă în față la H&M… Băi, ești nebun? În București?! Văzusem prin Londra chestii din astea, dar aici? “What the fuck?!” urlă unul de pe trotuar, oglindindu-mi gândurile.

O rup la fugă în urma jandarmilor, trecem pe lângă al doilea foc, unde fac un mic ocol ca să dea niște pulane pe spate unora care traversau strada, apoi se unesc cu altă trupă și fac un rând pe toată strada în fața magazinului Unirea. Pornesc spre Tineretului bătând cu pulanele în scuturi. La ieșirea din pasaj îi întimpină pietrele. Niște băieți cu fulare pe față ies de după un bloc și bombardează.

Ei răspund cu două focuri de gaze lacrimogene și câteva artificii care aruncă scântei în toate părțile, feeric, ca la revelion. Deci astea erau bubuiturile, mă gândesc ușurat, dar nu apuc să duc gândul până la capăt că trebuie să mă bag pe după o mașină, să nu mă ia noul val de pietre.

“We are fucking angry!”

Jandarmii se retrag. La o sută de metri de ei, în față la millenium bank, câțiva băieți devastează stația de autobuz. Sparg toate geamurile cu niște lemne groase. Dacă i-ai vedea pe stradă, mai că le-ai cere meditații la matematică. Ochelari, păr frumos pietănat, helănci vintage, haine de ieșit la terasă.

Fugăriții din toate colțurile pieței profită de retragerea jandarmilor și se strâng în intersecția de la mcdonalds. Gonesc cu pietre și ultima mașină de jandarmi, apoi izbucnesc în urale care țin minute-n șir. Arafat! Libertate! Jos nenorociții! Parcă sunt hipnotizați, se plimbă zâmbind, ca la revelion.

Sunt vreo 300 de oameni. Hipsteri, cocalari, roacheri dubioși, lumea pestriță pe care o vezi de obicei pe Lipscani. Ei sunt publicul țintă al companiilor, consumatorii ideali. Doar că acum nu mai consumă, ci distrug.

We are fucking angry!” strigă unul când mulțimea pornește înapoi spre Universitate, adunând provizii de pietre de pe jos. Tresar. Urletul ăsta nu sună fandosit, ca restul englezismelor. Cei 20 de ani de viață nu l-au învățat pe băiatul ăla cum să strige “Suntem al naibii de mânioși!” în română, așa că apelează la fucking mânia de import. Însă lucrurile se răstoarnă rapid.

“Lasă pozele, ia o piatră!”

În mulțime intră și o ceată de squatteri de la clădirile din jur, ofticați că au mâncat bătaie de la jandarmi mergând liniștiți pe-o străduță. I-au văzut că-s țigani…
În prima linie sunt mult-huliții ultrași, vreo 10 oameni la prima vedere. Nu i-aș recunoaște după haine, că și eu am geacă neagră și fes pe cap și fularul tras pe nas să mă apăr de lacrimogene. Dar se vede că sunt mai organizați, știu cum se mișcă jandarmii, sunt singurii cu experiența confruntărilor.

La intersecția cu strada Colței dăm peste jandarmi. Tocmai se băteau cu unii și când au văzut mulțimea s-au retras în fața spitalului. Au făcut un cordon lung cât toată strada și ne întâmpină cu două canistre de gaz și niște artificii superbe. Băieții ripostează cu  pietre și se apucă să construiască baricade. Gardurile dintre benzile bulevardului se umplu, unul câte unul, cu un ciorchine de flăcăi care le hâțână până când cad, apoi le aruncă în baricade ca într-un baraj de castori.

“Inculții ăștia au pus jandarmii pe noi!”

Cei mai din spate găsesc alte activități recreative. Un tip scrie cu șprei de vopsea neagră o LIBERTATE mare cât toată strada. O fată cu desagă “Hello Kitty” mai are puțin și izbucnește în plâns când îi spune prietenului “Ăsta nu pleacă, mă, orice-am face!” În spatele lor, un tip îmbrăcat elegant, cu o plăsuță în mână, ridică o piatră colțuroasă și o mângâie în pumn, îi cercetează textura, de parcă ar fi un obiect extraterestru. Câțiva băieți discută politică. “Ăștia n-au pic de cultură, mă, inculții ăștia au pus jandarmii pe noi!” Arată fix ca studenții care au ocupat Facultatea de Istorie cu ceva timp în urmă. Cu toții călcăm pe un covor de flegme, la care contribuim cu sârg de fiecare dată când primim cadou gaze lacrimogene.

E ușor să spui că suporterii sunt de vină, dar protestatarii erau extrem de diverși. Și cei care agitau pancarte, și cei care aruncau pietre. La statuia de la Universitate era un grup de hipioți cu un carton pe care era desenată doar o inimă mare. La Rosetti era un grup de suporteri care spărgeau geamurile unei dacii MAI, iar la zece metri de ei stăteau hipsteri ochelariști anticapitaliști, care opreau mașinile și urlau “Unde mergeți?! Dați-vă jos și protestați!” Poate au fost cu toții provocați și manipulați.

Dar pe străzi plutea furia lor, la fel de reală ca gazele lacrimogene. Furia pe corupți, pe incompetenți, pe sistemul care-și bate joc de ei și-i alungă din țară. Furia asta nu era falsificată. Și oamenii învățau cum să arunce gazul lacrimogen înapoi spre jandarmi cu naturalețea cu care au învățat să joace Farmville.

“Băăi, tâmpiților, lăsați jurnaliștii!”

Înapoi la Colței, situația devine disperată. Protestatarii au rezistat la câteva asalturi, dar acum jandarmii se apropie și din partea cealaltă, dinspre Unirii. “O să ne prindă, bă, la mijloc, ca pe o pizdă!” strigă un tip desfigurat de deznădejde. Totul devine mai brutal. Se sparg panourile publicitare. Stația de autobuz de la Sf. Gheorghe e făcută varză. Cu bâte, cu pietre, cu fiare de pe jos. Unul s-a cățărat pe chioșcul de ziare și smulge o cameră de supraveghere, apoi o zdrobește în urale. Scandările devin mai radicale. “Să-i futem și pe ăștia de la antene, că fac milioane pe spatele nostru!

Brusc, un tip își dă seama că eu am o cameră în mână și alta pe cap și am filmat absolut tot. Se repede la mine și alții îl urmează. “Bueey, sunt jurnalist!” apuc să strig până să se proptească băieții în pieptul meu, îmbrânceli, unul sare la camera de pe cap, i-o smulg înapoi, îi dau un brânci, fac un salt în spate și apar alți oameni care mă apără – “Băăi, tâmpiților, lăsați jurnaliștii!

“Să plângă mama? Să plângă mă-ta, băă!”

Le urez an nou fericit salvatorilor și o tulesc pe străduțe, ocolind jandarmii care tocmai înaintau lovind cu pulanele-n scuturi. E momentul perfect pentru o retragere, pentru că de data asta intră bine de tot în ei. Ministrul de Interne a făcut o celulă de criză, se trimit întăriri, trupele SPIR împânzesc centrul.

Vizavi de Cercul Militar, într-un gang de lângă pizza hut, stau ghemuiți pe asfalt zece tineri înconjurați de mascați. Nimeni nu mișcă, parcă-s zece pui congelați. Un mascat urlă la ei agitând pulanul: “În mine arunci cu pietre, mă? Să plângă mama?! Să plângă mă-ta, băă!” Atunci mă vede cu aparatul și se repede cu pulanul la mine. Îi bag în față o legitimație de presă și se mai înmoaie, lasă pulanul mai jos și-mi dă doar un brânci cu bicicletă cu tot.

Gustave Le Bon în acțiune

Ajung într-un bar din centrul vechi, unde s-au strâns mai mulți jurnaliști să discute ce dracu’ s-a întâmplat. La masă cu noi stă și unul dintre cei descriși ca ultrași la TV. “A fost rupere, frate! Gustave Le Bon în acțiune!” Mai ia o gură de bere și adaugă zâmbind: “Oare cât costă reclama la detergent în prime time-ul revoluției?

La unu jumate noaptea plec spre casă. Bulevardul Brătianu e lună, romprestul lucrează de parcă sunt geloși pe SMURD, abia dacă-ți mai dai seama că s-a întâmplat ceva. Parcă a bătut vântul un pic mai tare.

Curvele sunt la post pe marginea bulevardelor și, trecând pe lângă ele, îmi amintesc amuzat de replica ce m-a scos din multe încurcături în noaptea asta: “Îmi fac doar datoria!“. Îmi fac doar datoria.

Am continuat să scriu despre protestele din ianuarie.
Sunt povești interesante, ocolite de televiziunile și ziarele partizane.
Le găsești aici.

195 comments on “Tinerii adormiți aruncă cu pietre. “We are fucking angry!”

 1. frumos pictata exprimarea non-noverbala a gibonilor…share clar!
  MA astept ca zilele ce vin in Piata sa se auda *ue steaua sau *ue dinamo … in functie de peluza..deh..

  Felicitari!

 2. Salut,

  Eu sunt Mirela, sunt studenta la Master in Jurnalism Multimedia in Madrid si as vrea sa folosesc marturiile tale pentru un reportaj in spaniola. Imi poti da un id de contact, te rog?

 3. Nu inteleg de ce a fost nevoie sa devasteze statii de autobuz, chioscuri de ziare, de flori si semafoare. Daca erau si oameni civilizati si tineri inteligenti asa cum spui, nu inteleg ce satisfactie nebuna le-au adus aceste acte de vandalism.

 4. La vorbe romanul mereu a fost bun…la fapte… mai putin.
  Asta e…dute in casa, bagate sub pat si intra pe blog de pe telefon si posteaza un mesaj DUR!

 5. felicitari pentru articol… pacat ca asta e realitatea eram mai linistiti sa fi fost fictiune. oricum. cel mai bun review de pana acum despre *revolutie*

 6. Salut,

  tot incerc sa las un comentariu, dar imi da eroare. Asa ca daca ai primit deja 2 comentarii de la mine inainte, iti cer scuze.
  In primul rand, felicitari pentru articol! Iti spuneam in comentariile, care nu stiu daca s-au trimis, ca sunt studenta la Master in Jurnalism Multimedia in Madrid si as vrea sa fac un reportaj in spaniola plecand de la marturiile tale. In principiu este un reportaj pt scoala. Esti amabil sa-mi lasi un id de contact?

  Multumesc

 7. romania e o tara de psihologi care practica analiza reductiv unitara, si concluzioneaza intotdeauna ca exista ABSOLUT un singur motiv pentru orice gest, om, sau categorie sociala.

  NO, boys, sometimes it’s more complex.

 8. Foarte tare asocierea ta “hipsteri, cocalari, roacheri dubiosi”, la pretentiile de “tanar jurnalist” asteptam mai mult, dar … asta e.
  Despre articol nu pot sa zic ca si restu foarte tare pentru ca nu e.
  Incearca in alt domeniu poate acolo iti iese mai bine.

 9. Cei care au aruncat nu reprezinta majoritatea oameniilor care au fost ieri. In orice grup mare o sa fie si astfel de oamenii. Unii ultras, unii tineri care doresc violenta.

  Majoritatea celor care suntem la univesitate nu doresc violenta. Si azi , la fel ca si pana acum o sa iesim la universitate si o sa protestam fara violenta.

 10. Nu schimbam nimic da macar le aratam ca existam! Miscarea de protest e indreptata impotriva tuturor politicienilor! Inclusiv USL!!! Si ei au adus tara in situatia asta. Doar lasii raman acasa… 😉

 11. Bă, jurnalistule, scoate sau blurează pozele pe care le-ai adăugat articolului tău! Nimeni nu vrea să fie luat la secție pentru că a fost văzut pe blogu tau de serviciile interne. Și să-ți mai zic un pont, nu te duce tu să-i filmezi și pozezi p-ăia care protestează violent! E ca și când i-ai cere buletinul să-i iei și datele și să te duci la secție! Din prostia ta puteai să ajungi acasa bătut, cu camerele sparte și apoi făceai bartai articolul despre nenorociții de ultrași!

 12. @ stefan potirniche: omul, jurnalist de altfel, a scris ce a văzut. nu te împiedică nimeni să faci la fel, dacă nu eşti de acord cu relatarea lui. faptul că nu eşti de acord cu ce a scris nu-ţi oferă dreptul de a-l judeca şi a-i cere să renunţe la meseria asta. ar fi mai util să prezinţi “adevărul” din punctul tău de vedere, decât să arunci aiurea cu căcat.

 13. Te felicit Vlade pentru un articol reusit dar totusi, nu ai dreptate deloc, nu “copii” au stricat centru vechi, l-au stricat oamenii ca tine care pretind ca au fost acolo cand de fapt au stat acasa dupa ce vroiau din McDonalds-ul de la unirii sa mearga spre universitate si nu au putut. Ai stat acolo probabil 5 min….. Nu mai vorbii despre lucruri pe care nu le intelegi decat eronat. Mersi anticipat

 14. la tv sau online totul a fost dramatic, totul a fost plin de suspans pentru jurnalistii care transmiteau/relatau….nimic nu se compara cu sentimentul care il traiau persoanele de acolo…

 15. @ LDSK: oricine are dreptul să filmeze şi să fotografieze în spaţiul public. dacă te simţi cu musca pe căciulă aminteşte-ţi că nu a venit peste tine în casă. din moment ce ţi-ai asumat riscul de a fi acolo şi de a lua/da, ţi-ai asumat şi răspunderile colaterale. ce frumos ar fi să putem vandaliza în voie şi să ne sustragem răspunderii ulterior, nu?

 16. Excelent articol. Ti-ai facut datoria mai bine si mai frumos ca multi dintre asa zisi jurnalistii de pe la “Teveu”. Felicitari.

 17. ce siguri sunteti voi cand vorbiti (sau mai bine zis propagati ce auziti) despre ce NU ati vazut si despre ce auziti la televizor. Ma duceam spre univ sa protestez pasnic si am fost luat la bataie fara nici cel mai mic motiv. Asa ca te felicit pt reportaj, e de departe cel mai realist pe care l-am citit, cei care sunteti impotriva violentei, vorbiti mai degraba cu jandarmii, spalatilor pe creier….pe strada e alta realitate decat ce vedeti voi din fotolii….

 18. bravo, si inchideti gura javrelor ca nu le pasa si fac casting pentru 3 noi consilieri huaa base dati demisia si totul e opreste.

 19. @Vlad. eram cu două prietene lângă gangul de la Pizza Hut, la Non Stop. am văzut când te-au bruscat. ai avut noroc! 🙂 bun articolul.

 20. Fara violenta nu se va schimba nimic…sunt impotriva ei…dar libertatea nicaieri nu s-a castigat cu marsaluiri pasnice!”E un rau bun” vital as spune!Oamenii au mai iesit in strada dar nu au impresionat pe nimeni…acum in toata lumea apar articole cu ce se intampla la noi!felicitari pentru articol!

 21. wow goo fuck your self voi sunteti romani bai ?
  aia lupta pt noi si tu ce scrii aici huaaa si tie jandarmi bat batrani si femei si copii si voi tineti cu ei, voi sunteti nenorociti nu “huligani” de la piata uniri adica romani de la piata uniri, bravo ma refeream la baieti de la piata uniri.

 22. @ ale3xxxu: ar fi foarte util să înveţi să citeşti, apoi să citeşti tot textul, iar apoi să înveţi să scrii. dacă citeai, aflai că era să şi-o ia şi de la protestatari şi de la jandarmi. nu a luat apărarea nici unei tabere. a povestit exact ce a păţit.

 23. ”Oricât de spectaculoase ar deveni bătăile în Capitală, acestea riscă să eșueze în derizoriu și inutil dacă nu se vor transforma într-o grevă generală în toată țara. Greva generală și toate formele aferente de nesupunere civică sunt calea de urmat și provincia trebuie să înțeleagă că ce se întâmplă acum în Capitală e doar circ și praf în ochii noștri…”

  http://ferenczy-gandul.blogspot.com/2012/01/astept-provincia.html

 24. Eu unul tot cred ca aceasta debandada si asa zisa “revolutie” a fost o mare manipulare de sus, ca oamenii de acasa sa ramana pe de o parte scarbiti de comportamentul manifestatiei si pe alta parte ingroziti, sa renunte a se mai duce la protest din cauza violentei. Acum sa fim sinceri, cati dintre voi v-ati duce la un protest cu riscul de a va lua una in cap sau mai stiu eu ce.
  Cat despre asa zisi participanti galagiosi, pe care ii atribui unei paturi sociale extinse, nu cred ca este asa. Omenii aia sunt niste animale care nu fac altceva sa se bata, probabil din galerii si mai stiu eu pe unde. Cunosc porsoane care au aseara la protest si au fost luate la la intrbari si suturi chiar de protestatari .
  Oricine se poate imbraca in “hipster”. Si ok, daca erau oameni ce nu faceau parte din galerie si au fost antrenati de acestia la violenta, inseaman ca au acelasi nivel de inteligenta sclipitoare.

 25. Aia cu <> chiar m-a miscat. Chiar am vazut-o pe Kitty in ploaia de pietre scurgandu-i-se o lacrima pe obraz – bineinteles de la gazele lacrimogene.

  In fine..am fost si eu acolo…dar..articolul e usor de citit si e scris ok. Insa este nitzel tendentios si scris cu o unde de exaltare..

 26. Multumesc de relatare. Am incercat sa citesc din presa sa aflu ce se intampla cu protestele. Mi s-a facut greata de fiecare data cand deschideam vreun site. Sunt absolut partinitoare ziarele astea. Si pe fata depasite de situatie. Am incercat sa ma uit pe siteurile guvernului, presedintelui, dar erau picate. Imi pare rau de ce se intampla in tara de cand ma stiu si sunt si eu furioasa.

 27. Prietene hai sa iti desenez acum 2 ani cand s-au strans mii de oameni pe strazi au schimbat ceva cu fluieraturi si regulamentar cu sepcute??? zi-mi ??! eu nu cred ci mai rau am dus-o .
  Tu ce crezi aia prin occident cand fac revolte..se gandesc la cate telefoane se vor fura si cate masini se vor distruge??? inseamna ca esti putin cam limitat! exemplu Wallstreet,Londra,Berlin,Atena!! probabil aia se gandeau “ba murim de foame,hai sa dam o piatra asa si sa mergem acasa,aveti grija sa nu spargeti vreun magazin sau ceva ca na noi suntem oameni civilizati”
  Hai sa iti zic ceva meetinguri pasnice s-au tot facut cu oameni care radeau pe sub palma si mancau covrigi si strigau Hotii!!! pai mi se pare normal pune-te in locul politicienilor imputiti cand vezi mii de insi ca zambesc si nu au curaj ..mi se pare normal sa furi in continuare cu nesimtire! Trezeste-te !! nu instig la violenta dar nu ti se par absurd sa se iasa cu miile in strada si sa nu se schimbe absolut nimic!!!!???? LOGIC??!

 28. De ce e toata lumea hipnotizata in a crede ca toata amaraciunea Romaniei e cauzata de Basescu? Tineri, treziti-va la realitatea faptului ca intreaga clasa politica e de vina. Daca trebuie sa fie un protest si o revolutie, sa incepem cu Iliescu, criminal nenorocit responsabil pentru moartea revolutionarilor la Mineriade. Apoi cu Nastase, care a vandut resursele Romaniei. Cine a vandut Platoul Marii Negre? Petrolul? Padurile?
  Daca trebuie sa fie o revolutie, haideti sa facem tabula rasa. Politica de astazi este aceeasi moneda cu doua fete.
  Toata clasa politica merita spanzurata in piete publice. Unde esti tu, Tepes Doamne?

 29. Interesant articol. Dar daca in loc de “șprei” ai folosi spray( pronunțat: sprei) ai da o nota de credibilitate tonului articolului.
  Totuși, un jurnalist- fie el tânar și rătăcitor- trebuie sa vorbeasca corect românește.
  Pentru a fi diferit de cineva neelegant trebuie sa fi elegant. Cuvinte ca șpiral, șalopete, șprei sunt în cel mai fericit caz hiper exprimări, adică ieftine.
  În rest, numai de bine.

 30. …aproape ca uitasem cum ‘arata’ un reportaj la cald! jurnalism cu n-am mai vazut de ages… si care-mi lipsea atat de mult in zilele-astea! Multumescu!

 31. Este un unghi de vedere bun … de apreciat “efortul” ..
  Metaforic .. puteai sa stai la distanta sa dai zoom .. sa povestesti ce a spus X si Y .. dar tu ti’ai facut datoria bine .. “ai fost acolo” ..
  E destul de clar ca multi s’au saturat .. fiecare in felul lui ..

 32. Atat de putin conteaza cum scrii d-ta spray asa cum e deranjat individul de mai sus incat l-as ruga sa nu mai citeasca daca nu simte printre randuri sinceritatea si faptul ca nimic nu e artificial in ceeace scrii.Asa dorim sa vedem relatat ,adevarul ,asa cum s-a intamplat,nici o atingere politica.Va doresc d-le jurnalist(sunt de moda veche) scrieri multe sa auzim si de bine.

 33. Exact ceea ce descrii am vazut ieri seara la tv, incercand sa omit comentariile jurnalistilor din studio si amuzandu-ma incercarile lor de a demonstra ca cineva dirijeaza…haosul. Banuiesc, pentru o minte ordonata si schingiuita pe la olimpiadele de matematica din trecut e mai usor de acceptat o manevra clasica militieneasca de dirijare si agitare decat…haosul si violenta (eu zic ca indreptatite)

 34. Cand vor stii cu totii de ce se aduna acolo, voi fi si eu prezent. Pana atunci nu am motiv. 90% din cei care sunt acolo sunt doar ca vor, ca nu au incotro, ca sa vada si ei cum e sau ca au chef de scandal. Nu dezaprob, Basescu trebuie sa zboare, dar daca va pleca acum si nu cand ar trebui, e vai de noi. Alti bani cheltuiti, alt timp pierdut, alt oportunist care vrea sa rupa si el din painea bogatilor. Cand toata lumea va striga “Jos toata politica actuala a Romaniei!” Voi veni si eu si voi striga “V-am spus ca vin?”. Pana atunci, nu am de ce. Vreau sa schimbam ceva, dar daca nu gandim situatia un pic si nu gandim in viitor, este degeaba.

 35. Esti un exemplu pentru cei din presa si iti urez mult succes in continuare sa poti sa mai realizezi articole de acest gen si asa calitate.
  Si in acelasi timp sper ca romanii sa iasa in strada in urmatoarele zile sa ne cerem drepturile.
  Acum sau niciodata !!!!!

 36. Hmm..dincolo de limbajul colocvial, articolul mi se pare interesant, in ton cu fiintele dezlantuite in centrul Bucurestiului…apropo..de ce s-au adunat acei umanoizi lunatici acolo? Mai nou, revolta impotriva conducerii se manifesta prin vandalizarea strazilor, a magazinelor si prin subminarea autoritatilor? Nici nu ma mira ca nu i ia nimeni in serios…de fapt…chiar ar trebui ignorati complet! Departe de ei gandul de a aduce o schimbare benefica Romaniei..presedintele a gresit si continua sa o faca…dar ce vina poarta strazile pentru asta? De ce trebuie sa ne manifestam atat de violent, cu gesturi salbatice si injurii inutile? Oh..poate ca nu ar strica o reeducare in masa a tinerimii..inainte de a participa la un protest, ar trebuie sa i afle scopul si ar trebui sa se incadreze in limitele bunului simt…Cu furia nu facem decat sa reiteram evenimentele din anul 1989,doar ca intr o forma mai tribala, vulgara si stupida. Rusine!!!!

 37. Imi pare rau ca nu sunt in tara, langa ai mei! Nu potdecat sa va spun sa luati si voi atitudine! Sa va duceti si voi sa protestati pentru simplu fapt ca e dreptul si datoria voastra sa spuneti ce va doare si ce nu va place in tara noastra!

  E datoria noastra fata de noi insine, in primul rand si apoi fata de viitorul celor ce ne vor urma. Copii nostrii au nevoie de noi, azi si acum!
  Tacerea nu mai este o solutie sau o optiune, mai ales in acest moment, in care lumea se destrama.

  Faceti-va auziti si ascultati, pentru ca poporul are o Voce!
  Nu conteaza daca stiti sau nu de ce va aflati acolo, insa daca ceva va doare, va nemultumeste sau daca nu va simtiti in siguranta in tara voastra, atunci e dreptul vostru sa va plangeti!

 38. bravo; pe langa faptul ca scrii bine, ai si claritate in gandire; or, asta este cel mai important: mintea cinstita… ma bucur ca ai vazut exact cine-s cei din strada.

 39. Ce plm……va freaca pe voi??? nu puteti dormi??? sunteti politisti?? e treaba lor sa afle cine-s “nenorocitii”, cine-s “huliganii”……..get a life!!! plm ce preocupari au unii

 40. Cum arata legitimatia aia a ta de “jurnalist independent” maestre? Si ce-i aia “jurnalist independent”? Vrem si noi 🙂

 41. Cool. Eu fiind in Germania habar nu aveam despre ce se intampla in tara, mi-a povestit mama aseara si am intrat si eu pe hotnews.ro. Nu pierd timpul urmarind stiri romanesti. Am plecat de acolo pentru ca nu mai suportam. Fac parte dintre acei multi medici pe care sistemul i-a gonit. Zic multi pentru ca imi stiu colegii care toti sunt raspanditi pe aici prin zona – Belgia, Franta, Anglia, Germania. Imi doresc din tot sufletul sa se intample ceva de bine in Romania, candva.

 42. hmmm… adica nu iti convine ca astia protesteaza??? eu cam asta am inteles…. lasa-i bwey nene sa faca revolutie ca nu vezi ca toti pleaca din romania. REVOLUTIE sa se skimbe dracu guvernu sa traim si noi mai civilizat ca m-am saturat sa nu am bani, sa ma uit cu jale la niste lucruri pe care nu mi le permit. Lasa-i sa darame tot Bucurestiul. Romania de cacat unde nu ai bani sa iti mai nimic.

 43. Tare poveste, se vede ca esti om citit-Felicitari
  Parerea mea: Toata treaba care s-a petrecut prin piata x si piata y e o basina zgomotoasa ca sa acopere o alta basina urat mirositoare si a mai fost si trasa cu stropi.

  Vreti ceva adevarat ?
  Va cumparati cate o pusca cu luneta 5000 de euro din Chisinau te antrenzi 2 luni in padure si apoi o sa intrii in istorie ca kill-arit pe cei 300 si ceva de ……..

 44. Vai de capu tau vlad. Tu de cate ori ai furat sau ai profitat de ceva? Toti ne-o facem cu mana noastra. Crezi ca o sa traim mai civilizat daca pleaca ei? Noi nu suntem civilizati! Toti fura de la cei sus pusi pana la cel mai mic din societate. Si aici is doua grupuri, protestanti adevarati si huligani , oameni de nimic , incantati ca pot sa-si manifeste salbaticia nu numai in cluburi ci si pe strada acuma.

 45. 🙂 Eu am fost la protest in piata sunt oameni care nu traiesc decent ca alti care stau cu laptopul in fatza cu maru ala atarnat si rade de oameni care au iesit .. nici nu iesiam daca avem salariu in euro si zicem ca aia sunt golani.. dar sa te injure un jandarm aiurea ce ai zice?? Si daca protestezi pasnic crezi ca iese base si zice bv imi dau demisia.. trebuie sa ii zguduim putin …

 46. @Alex ,
  Taticule, Din gura ta , la urechile lui Dumnezeu. Dar ceea ce vrei tu , nu o sa se intimple niciodata. Ceva bine in Romania ? Ma scuzi ca iti spun asta , dar tu visezi prea frumos seara cind dormi. Asa ceva NU O SA VEZI NICIODATA!

 47. Foarte tare articolul! M-a facut sa-mi para rau ca nu am participat….desi nu prea aveam eu ce cauta p-acolo de una singura.
  Sunt curioasa ce se va intampla acum. Probabil nimic.

 48. cine vrea legitimatie, se face la calc..pui sigla unui ziar sau site poza ta si numele…spui k esti de la ei si aia e..nu te cauta nimeni 🙂 trust me

 49. Si ce au rezolvat daca au darimat si demolat? mai multi bani luati ” de unde nu-i” ca sa repare acum?? Acum o sa zica …pai bai voi vreti bani?? pai de unde? avem nevoie de bani alocati ca sa reparam Bucurestiul..nu? Daca e bine sa traim in ruine ca refugiatii …pai atunci viva tziganii ,golanii si tinerii neintelesi …ca de straini – unguri ,rusi si altii – nici nu e cazul sa ne mai facem griji.

 50. Felicitari!Chiar ai talent,este a doua oara cand citesc ceea ce ai scris,superb!:* imi pare rau ca nu am fost si eu.O nopate faina!

 51. Unde suntem acum este doar din cauza unei revolutii planuite . Am schimbat un comunist pentru altii.Resemnarea ne-a adus aici si resemnarea o sa ne adanceasca . Eu apreciez acei oameni care protesteaza si chiar si acei oameni violenti deoarece protestele nu au nimic adus pana acu. Poate este timpul sa demonstram ca putem sa facem ceva in sfarsit. Acele magazine sparte poate se vor transforma in casele politicienilor care ne-au adus aici . Politicieni care in ciuda tuturor protestelor ne insulta si ne numesc ” viermi” ,cei care sustin ca suntem prea prosti sa intelegem binele pe care il fac. Politicienii care nu mai reprezinta tara sunt dictatorii si daca nu este datoria noastra sa ii scoatem ,atunci a cui este ?

 52. Fucking pointless …. adica demonstreaza pentru ca le place cat de bun administrator e statul si daca ar aparea competitie li s-ar leza lor drepturile cumva.

  Adica eu am o suma de bani X (mica, mare nu are importanta) si e mai bine sa platesc cat imi cere unul (statul) decat sa las mai multi sa se bata pe ea oferindu-mi servicii mai bune ?

  Fucking retarded !

 53. Salut, ma bucur sa citesc despre experienta ta, sunt atat de frustrat de ce vad la TV incat imi pierdusem si speranta ca mai e cineva cu capul pe umeri, care intelege ce s-a intamplat acolo sau macar relateaza corect. Fara teorii propagandiste sau incercari de musamalizare, gasit tapi ispasitori etc.

  Am fost acolo si am trecut in mare prin ce ai trecut si tu, poate am stata unul langa celalalt intr-un moment in tot acest haos, pititi dupa vre-un stalp.

  Apreciez mult articolul tau, si acum dupa ce am urmarit diverse canale de stiri, publicatii, blog-uri am ajuns sa il apreciez si mai mult.

  Asa e, au fost extrem de multi tineri, cred ca media de viata nu sarea de 20 de ani, iar acei huligani si ultrasi de care se vorbeste, nu erau numai suporteri ai echipelor de fotbal. Defapt astia saracii erau chiar in minoritate, insa cineva clar conturat in mintea imbecilului spalat pe creier la televizor, trebuie sa iasa tap ispasitor.

  Cum ar fi fost sa spuna la TV, parinti, astia sunt copiii dumneavoastra, ei lupta pentru voi si libertatea dumneavoastra, iar singurul motiv pentru care apeleaza la violenta, este ca sunt provocati de jandarmerie si sunt impiedicati sa ajunga in Piata Universitatii, unde isi doresc sa protesteze PASNIC!

  Dar asa e, nu se poate spune asa ceva la TV pentru ca daca protestele cresc necontrolat, nimeni din cei implicati politic, fie aliati sau adversari, nu mai pot profita de pe urma lor. Pentru ca le va fi aproape imposibil, sa deturneze miscarea reala, formata din oameni furiosi, nemultumiti care vor schimbari reale si pozitive.

  Ma bucur ca ai iesit cu bine si nu te-a batut nici o tabara, in locul tau imi faceam mai multe griji in privinta jandarmilor, n-au facut discriminari nici in randul jurnalistilor la impartit pulane si batai in duba.

  Vreau sa mai adaug ceva, toti spun ca jandarmeria a actionat incompetent insa sunt contrar acestei opinii. Din punct de vedere tactic, au procedat excelent atingandusi cu siguranta obiectivele.

  Separarea multimii in grupuri mici si medii, unii pe TNB, altii pe la la F. Geografie, sus pe magheru, etc. Ne-au tinut pe toti despartiti. Cred ca am fi ajuns vreo 10.000 de oameni pana la ora 22:00 daca nu procedau astfel. Oamenii vazand alti multi oameni in pta Univeristatii, ar fi venit si ei macar sa vada si erau antrenati in aceste proteste imediat, insa privind la TV ce au provocat jandarmii si ultrasii, cei care totusi ar fi vrut sa iasa li s-a facut teama pe buna dreptate.

  Dar chair si asa f multi tineri au venit, si tot veneau spre centru in pta unrii cel putin din toate cartierele din jumatatea sudica a Bucurestiului. M-a bucurat teribil de mult sa ii vad ca se trezesc la viata, mai ales dupa multe telefoane pe la cunoscuti si prieteni care din tot felu de motive nu doreau sa vina.

  Culmea e ca unii dintre ei se plang mai tot timpul si vorbeau de cat de mult si-ar dori sa faca proteste da nu au cu cine. Iar acum cand au avut oportunitatea sa isi verse macar frustrarile fie urland sau aruncand cu pietre nu au facut-o. Mi se pare strigator la cer asta.

  Bravo tinerilor care au iesit din strada si au indraznit sa infrunte autoritatile abuzive. Da au fost si elemente negative printre ei insa prea putine ca sa li se ofere atat de multa atentie. Toti vorbesc aproape numai despre ei dar oare acesti copii curajosi nu merita atentia cuvenita pentru curajul lor?

  Englezii spargeau magazine si furau tot ce prindeau agresand pana si proprietarii sau vanzatorii de magazine, ai nostrii luptau pentru libertate putin interesandu-i de toate vitrinele cu sclipici ale magazinelor pe langa care treceau. Si chair daca erau furiosi si aparent extrem de agresivi, toata aceasta energie nu era indreptata spre a face haos si atat, ci pentru a lupta cu cordoanele de jandarmi cu singurul scop de a ajunge in Universitate si a putea sa strige nestingheriti VREM LIBERTATE ADEVARATA!

  Protestele sunt suprimate militieneste, sprijiniti de media care ne numeste pe toti huligani si ultrasi, fie ca sunt imbecili sau platiti sa faca asta, o fac, cu succes.

  Aveti grija daca mai iesiti, lucrurile se vor inrautatii destul de mult caci jandarmeria si-a mai atis un alt obiectiv. Acum au suportul “public” si intelegerea “publica” de a face filtre si a opri pe oricine vor ei departe de Universitatii. Public/a inseama media propagandista si toti cei care se lasa indoctrintati de ea.

  Au reusit sa sperie foarte multi oameni cu brutalitatea de care au dat dovada si sa ii tina in casa. Poate e moemntul sa ne organizam si noi (nu noi suporterii, personal nu sunt nici macar microbist) protestatarii, dar nu asa cum ne cer ei, ca sa le fie mai usor sa ne “traga de urechi” (bata cu bestialitate) si sa ne manipuleze.

  Respect pentru toti protestatarii care au crezut in ceea ce fac.

  Respect pentru strategii de la jandarmerie pentru ca si-au atins obievitvele. Rusine insa ca juramintele depuse nu mai inseamna nimic si se lasa manipulati de niste scursuri. Oare s-au transformat si ei in lichele?

  Rusine celor care impiedica protestatarii si se folosesc de brutele cu ordine in loc de creier.

  Respect tie pentru articol, simpatizez cu voi pentru legea 4, nu sunt microbist si nu merg pe stadioane insa pentru cativa oameni care sunt descreierati asemenea legi nu se motiveaza iar plasarea puterii de decizie in mana jandarmeriei este un alt pas catre statul militienesc pentru care unii din fratii nostrii au murit in urma cu 20 de ani ca sa il combata.

 54. Si cum ati vrea sa se schimbe Romania in bine ?? Stand in fata calculatorului nicio sansa . Ma bucur sa vad si sa aud ca au iesit oamenii in strada . Bravo lor

 55. Citesc consternat ca unii considera violentele de strada ca un semn al iesirii din amorteala politica si ca ar fi un semn bun!!! Eu va spun doar ca si un meci Steaua – Dinamo ar fi adus in arena violentelor aceeasi indivizi. Orice pretext e bun pentru o cafteala cu jandarmii. NU VA CONVINE REGIMUL SI POLITICA LUI? MARSH LA VOT!!!!

 56. Uite, de aia sustin ultrasii si huliganii din galeriile de fotbal sa participe la confruntari! Jandarmeria e organizata bine si atunci cand isi doreste pot trimite pe toti acasa. Ultrasii sunt ORGANIZATI, stiu sa poarte o lupta si ei sunt singurii care pot purta o noua revolutie.
  Daca in ’89 erau muncitorii din uzine, care ascultau de un sef, care puteau fi organizati usor, acum oamenii de rand nu au cum sa fie organizati rapid, iar sa incerci sa porti o lupta haotica, nu ai nici o sansa in fata Jandarmeriei…

 57. Mie mi se pare ca “furie” este cuvintul cheie.
  Tot ce mai ramine acum de facut este de a transforma energia generata de “furie” intr-o actiune coerenta.
  Fiecare in mintea lui.
  Cica “pestele de la cap se-mpute dar se curata de la coada”.

 58. Pacat ca tinerii astia adormiti se trezesc in total alte filme cu revolutionari, berete si pulovere cool.
  Cowboys romanesti, gen!
  Dar nu in numele nostru!
  Nu in numele celor cu coloana vertebrala, ce se straduiesc sa isi faca un viitor frumos, cinstit si demn!
  Nu in numele celor care vor sa traiasca in iubire, indiferent de cat de greu e!
  Revolutia e un spirit de care acesti oameni nu dau dovada.

 59. Haideti sa fim putin realisti! Dupa cum s-a mai spus, daca vreti schimbare mergeti la vot! Doi la mana, in tara asta oamenii astia care au iesit sa protesteze au dus-o greu si anul trecut…cu toate astea, represaliile au loc in an electoral…wow, ce coincidenta! coincidenta alla Romania! daca priviti cu atentie, daca cititi printre randurile acestor evenimente veti vedea marea fiara creatoare de diversiuni pe care unii politicieni o elibereaza din lesa odata la nu stiu cat timp in scopul manipularii maselor! respect pentru cei care au mers sa protesteze in virtutea conditiilor dificile in care traiesc! cat despre hipsteri, cocalari si roacheri dubiosi…niste idioti care nu au nicio idee despre nimic, prea comozi ca sa faca ceva cu viata lor, niste indivizi care s-ar plia pe ideile oricarei miscari de protest…cu atat mai mult cu cat aceasta promite si eventualitatea unei ciomageli cu jandarmii.Niste idioti care nu au inteles nimic din cine a fost Che Guevara! Viva la Revolucion! Doar ca poporul asta e atat de usor manipulabil…nu ne-au fost invatatura de minte evenimentele Tg Mures 1990 si mineriadele….ne bagam ca oile in tot ce are iz de revolutie! Nu meritam un Che Guevara! tot ceea ce meritam e un El Ciobandante!

 60. “pentru toti cei care sufera…”, a fost raspunsul unui tanar doborat de jandarmi, intrebat de un reporter tv de ce e acolo.

 61. Din 2 in 2 comment-uri cate unul ne trimite la vot, SA VOTEZI PE CINE MA?! Ca as vota daca nu as sti ca toti sunt niste curve unsi si promisi, iar daca ti se pare ca e unul mai inocent si citit poti fi sigur ca e doar o marioneta impinsa in fata de mutra caruia profita sacalii din spate.Prea multe interese si bani bagati ca sa le mearga bien cui trebuie. saraca tara bogata violata de niste imbecili cu ceafa groasa

 62. Este extrem de trist cand vad cum, din nou, Aristrocatia Comunista profita de “Romania celor saraci” tot asa cum, in urma cu peste 20 de ani, o miscare anti -comunista a fost furata tocmai de cainii credinciosi ai regimului, tocmai de cei pentru care idealurile comuniste nu faceau nici cat o ceapa degerata insa care, in numele acestora dar de fapt pentru proriile lor interese, nenoroceau oamenii acestei tari, printr-o ipocrizie si mizerie morala greu de inchipuit.
  Tot asa si acum, USL-ul din care, in mod indiscutabil, fac parte pricipalii exponenti ai Aristrocatiei Comuniste, se folosesc de lipsa de informare, de foame si criza, de greselile guvernantilor, pentru a se reaseza in fotoliul puterii si al profitului, profit facut tocmai pe spatele celor multi si prosti de care se folosesc de atatia ani. Nu au mai venit acum minerii, au fost chemati ultrasii si batranii comunisti care regreta regimul paternalist sau promisiunile mincinoase ale PSD-ului. De cand e Basescu la putere nu vad decat o Opozitie ipocrita si flatulanta, care emite numai injurii si promite absolut…nimic. Eu sunt profund liberal in conceptii si deplang soarta acestui pardid care nu mai are practic absolut nici o legatura cu principiile si crezurile liberale. Pe langa aceasta Opozitie jalnica, un Boc mic si manipulat de un Basescu, seamna mai degraba cu un fim indian de actiune, nu te sperie, nu te ingrijoreaza, cel mult te amuza si poti vedea clar ca incearca sa-si faca treaba, chiar daca nu prea reuseste, insa incearca. IN Romania nu stiu ce sa antipatizez mai mult, Aristrocatia Comunista sau Proletariatul incult, manipulabil si lenes?

 63. @jurnalistul dependent: da’ tu cine ești? că de tine n-am auzit până acum…n-am citit niciun articol de-al tău, nimic 🙂

 64. Ce ma lasa masca e multimea de ei/ele care sunt total impotriva celor care nu sunt de acord cu actualii guvernanti. Iarasi (dupa 7 ani de mandat portocaliu) inteleg cum ca PSD/PDSR/PCR sunt de vina pentru incapabilitatea crasa de a face ceva, orice, a actualilor. Adica cum ca daca nu-s in stare sa cos iarba pantru capra mea e de vina vecinul ca are basca rosie. Un alt lucru pe care incep sa il percep ca fiind deja facand parte din ”cultura populara moderna” e ca toti sunt la fel, deci, nu am cu cine si ca urmare inseamna ca nici ceilalti nu au cu cine sa voteze. Nimic mai fals decat asta, daca nu va convine de PDL/USL votati cu partidul verde, cu partidul precupetelor sau a vanzatorilor de cauciucuri. Ideea ca nu e cu cine, deci si actualii sunt buni e ”implementata” de cei ce vor sa se asigure ca, controland 10% din intentia de vot a populatiei controleaza 100% din votul final. (un fel de vot alb de acum 4 ani .. stiti voi .. aia in care te duci si ii dai la x,y,z dreptul sa puna stampila in numele tau in locul gol lasat de tine). In rest, vad ca deja masina de formare/formatare a opiniei (portocalie/rosie/galbena) incepe sa functioneze din plin, si ca sa parafrazez pe un antecomentator, ”oare nu e o conincidenta ciudata ca toate astea se intampla in an electoral ?”

 65. Altfel, toti sun ziaristi auto-acreditati mai nou ce par a fi schimbat pungile de seminte pe obiective.Pe net mustesc opinii ingurgutate de puberi cu pumni neexersati si ura nedirectionata pana acum.Ce inseamna sa fii prost si sa incerci sa-i transformi si pe altii in prosti ca tine: cate un trepanat care satul de atata onanism vibreaza la tomberoane in flacari si geamuri sparte cu pietre.nu se schimba nimic cu baietasi de genul si astfel cei se chinuie sa protesteze cu revendicari relativ clare si civilizate sunt anulati de specimene : de la 1 la 3 facultati incepute si abandonate toate, una mai obscura ca alta, incepute desi bacul copiat cu microcasti si alte artificii n-a saltat mai mult de un 7, toti specialisti in uman ca matematica, economia, fizica sunt grele si e cul sa te dai student la media sau sociologie si daca se poate un job unde sa te dai interesant vorbind juma de ora pe zi, altfel sunt intelectuali, ei protesteaza in engleza cu alea 3 injuraturi si aforisme luate din familia bundy, daca au strans bani de un dslr dupa 3 luni de foame acum sunt artisti, 10 euro pe an pentru o gazduire web deja ii transforma in antreprenori, artisti si formatori de opinii.Astea sunt gastile de hipstari sau “studenti” – studenti care pe bannerele lor au toate cratimele puse gresit – pe scurt papagalii rezultati dintr-un sistem de invatamant defect in care singura solutie sunt meditatiile intensive cu rezultate indoielnice sau autodidactismul care nu prinde la mai mult de 1-2% din subiecti. Si astia in opiniile prompteristelor reprezinta spuma manifestantilor, pentru simplul fapt ca ele provin din acest mediu.
  Nu vreau sa fiu prost inteles, ma bucur ca oamenii au iesit in strada sa-si strige pasurile insa totul pare un spectacol chicios si fara scop.

 66. NU MERGETI LA VOT!!!! Ce se v-a intamplat daca NIMENI din Romania nu o sa voteze! NU MAI AU CE FALSIFICA. E simplu. Stati acasa sau iesiti in oras dar…NU VOT!

 67. @ LuciX: Che Guevara a fost un tâlhar. A dat-o pe revoluție de nevoie, dar nu i-a ieșit, l-au mătrășit alții mai tâlhari decât el 😉

 68. esti un basist si vei plati! ne e scarba de minciunile voastre retarde si de furturile voastre! criminalilor!
  veti putrezi in beciuri!!!!

 69. Reportajul asta este scris foarte bine , nimic de zis . Dar sa-ti pui maiestria de a scrie in slujba unei confuzii , nu face mai nimic . Iti cresc actiunile in randul celor despre care nu scrii deloc neutru . E si asta un scop , sa fii admirat de hipsteri , cocalari , rockeri si altii ca ei .
  Cand vrei sa obtii ceva , si aici ma refer la proteste , e important prin ce mijloace o faci ! Ca esti furios deoarece n-ai cu ce-ti hrani copilul , nu-ti da dreptul sa distrugi bunuri , nu-ti da dreptul sa devii violent fara sa-ti pese ca violenta ta se poate razbuna asupra nevinovatilor ! Iar tie , ca scriitor , nu-ti da dreptul sa simpatizezi astfel de manifestari . Nu e un miracol de admirat faptul ca adormitii , bietii baietasi cu pantaloni mulati si tur lasat se transforma in fiare violente !
  Cei care traiesc in capitalism , in libertate – asa cum sunt ele la noi – si vor socialism , sunt liberi sa plece in Corea , nu de alta , dar prea confunda toata lumea dictatura cu libertinajul desantat de la noi . Basescu este numit de majoritatea protestatarilor dictator. E o tampenie , e prea mult . Astia care se bat cu jandarmii , au creierii atat de varza , incat nu-si aduc aminte nici de vremurile pesediste ale lui Nastase sau nici nu erau pe atunci .
  Nu dau sfaturi nimanui , dar onanistii cu pietre ar fi bine sa-si vada de cluburile lor , sa mai schimbe etnobotanicele si esarfele de la gat si sa-si strimteze si mai mult nadragii sau sa-si mareasca curul sa semene si mai mult a pustoaice. Reporterul , ziaristul , scriitorul care admira “curajul” unor pierduti in valul social , cu izbucniri violente de acnee sociala , este in deriva . Violenta inconstienta nu trebuie simpatizata ! In rest , articolul e ok , foarte bine scris , te admir ! L-am citit cu placere ! Bravo , succes ! 🙂

 70. Frumoasa oranduire de cuvinte 🙂 Furia, chiar daca nu e decenta si civilizata, a avut scopul cel mai important si si l-a atins, furia acestor tineri de orice fel (cu atat mai mult cu cat chiar au fost tineri de multe feluri) a atras pentru prima oara dupa mult timp atentia … si pentru asta si pentru tot ce s-a intamplat din 89 incoace, desi nu e frumos si nici la locul lui, e totusi cazul ca din cand in cand sa spunem “we are fucking angry” (ideal e sa ne rezumam la a ne arata furia in cel mai civilizat mod cu putinta, dar ea trebuie aratata)

 71. Hei ! Nice ! Cum pot vedea filmul inregistrat, locuiesc in Chicago Illinois , sint trecut de prima tinerete, dar imi amintesc vivid asa zisa Revolutie din 1989. Am amintiri grozave din tara, iubesc tara asta pe care toti o considera de cacat,, copiii mei au crescut in Chicago, sint de virsta ta probabil, cred ca ei inca inteleg ce se petrece pe acasa. L-am cunoscut pe Arafat , am stat multi ani in Tg-Mures, dar am copilarit in Bucuresti, am stat in anii 70 in Balta Alba, inca mi-e dor de Bucuresti, cred ca nu l-am vazut de vreo 18 ani. Ai talent , esti un bun observator si stii sa redai momentul cu reala sinceritate si degajare. Go ahead ,my friend , you are really good ! Was my pleasure !
  Cu prietenie, Nick.

 72. Pentru multi tineri au zis ca este mai cool si mai ieftin sa iasa sa se distreze in piata acum fie aruncand cu pietre fie scandand ceva, nu conteaza ce striga dar se striga ceva,

 73. Frumos articol.. bv sunt deacord cu cei care au iesit in strada sa protesteze DAR.. nu trebuiau sa o faca distrugand totu se putea face asta si civilizat..:| in rest respect … trebuia sa se iasa in strada, nu se mai poate.

 74. Vreti parerea unui om cu ceva creier ? Cititi cele de mai jos :

  Cine va câștiga războiul civil din România?
  by Mihai Giurgea

  Ce vor manifestanții din București?

  Nici ei nu știu! Unii habar n-au cine este doctorul Arafat (îl confunda cu liderul palestinian mort, Yasser Arafat, de care parca au auzit ei la TV). Cum nu știau nici pustii care au devastat si au incendiat Londra: pur si simplu vor haos, distrugere si absenta legii. De ce? pai ca sa spargă si ei o vitrina si sa ia un…telefon, la care visau de mult!

  Evident, nu se gândesc la efectele economice, evident nu se gândesc ca banii putini ai statului vor deveni si mai putini. Cum nu s-au gândit nici grecii, când au pus turiștii pe fuga si si-au micșorat singuri bugetul cu peste 100 de milioane de euro: încasări pierdute in numai câteva zile de haos. Au ieșit cu Molotovurile sa ceara salarii mai mari: dar au reușit doar sa le micșoreze si mai mult. Hahaha…

  Statul social se sinucide, sugrumat chiar de cerșetorii lui, furioși ca s-au micșorat pomenile. Era inevitabil, era de așteptat. Când am scris asta acum doi ani (vezi Treziți-va, criza abia a început! Urmează un apocalips economic), politrucii au ras. Băsescu a zis ca n-o sa fie nici un apocalips, iar cretinii din opoziție s-au umflat in pene: o sa cada doar Băsescu, nu si statul nostru iubit!

  Nu zău? Uitați-va acum pe străzi: cine a fost optimist in legătura cu viitorul României sociale, are acum dovada stupidității sale.

  PDL spera sa mai rămână la putere: se înșeală!

  De doi ani de zile PDL-iștii se liniștesc singuri: las’ ca ne da bani FMI-ul…sau UE…las’ ca românii nu se revolta niciodată…

  Micuților, ați văzut cum se scurgea azi-noapte scuipatul pe geamurile sediului PDL din Sibiu? Daca vreunul din voi era in sediu, ce credeți ca pățea? Aveți impresia ca haosul e doar treaba lui Băsescu si ca voi sunteți in siguranța, ca sunteți mici si neînsemnați? Am o veste proasta pentru voi: Traian Băsescu e aparat de o armata întreaga. Pe voi nu va apără nimeni! Oricând poate sa va arunce cineva in cap un Molotov si sa muriți arși de vii, ca grecii uciși in manifestațiile din primăvara. Oricând puteți sa fiți smulși din case, târâți in strada si linșați.

  Iar violentele de azi sunt abia începutul. Pentru ca nu mai sunt bani! FMI a anunțat oficial: nu mai da bani României! Ca nu mai are de unde. SUA si-a retras banii din FMI. Iar UE, care trebuia sa-i transfere 200 de miliarde de euro, n-au mai făcut-o! (vezi Bruxelles-ul a explodat azi. Adio, Uniunea Europeana!)

  Fiecare tine acum cu dinții de bani. România a rămas singura.

  PSD și PNL spera sa-l dea jos pe Băsescu: se înșeală!

  Nici un protest n-o sa-l dea jos pe Băsescu. Sute de mii de români au ieșit ani de zile in strada împotriva președintelui Iliescu: l-ați văzut pe Iliescu demisionând? Nici vorba! Europa e de doi ani răvășita de violente mult mai mari: ați văzut cazând vreun guvern? Nici unul. Nici măcar in Grecia! In schimb, când s-a supărat FMI si UE pe guvernul grec (mai precis, SUA si Germania), l-a dat jos cu un simplu telefon. Si si-au pus oamenii lor la conducerea Greciei, in disprețul total al comuniștilor care urlau in strada. Cum au răspuns comuniștii greci? Au înghițit in sec!

  Primăvara araba s-a desfășurat exact la fel: rebelii au luat-o peste bot cumplit, cat timp au fost singuri. In clipa când s-au implicat americanii, a căzut si Mubarak in Egipt, si Gaddafi in Libia. In Siria la fel, “poporul” lupta de un an întreg: singurul rezultat este ca au fost masacrați cu miile. Si masacrați or sa tot fie, pana când or sa intre trupele străine.

  Băsescu poate fi foarte ușor dat jos, de acord: dar nu de doi papițoi ca Ponta si Antonescu. Ci de un simplu telefon, de la ambasada SUA si ambasada Germaniei. Iar daca americanii or sa-l dea jos, in nici un caz n-or sa pună doi comuniști, ca Ponta si Antonescu (mai ales ca n-au nici un sprijin popular). Poate ați uitat: dar si americanii si germanii au omorât comuniști, ani de zile. Si la ei in tara, si in alte tari!

  Cei doi frați siamezi si-au îngropat singuri cariera politica, in clipa când si-au pus tricouri cu Che Guevara, când au refuzat sa vorbească cu FMI-ul si când au ieșit cu texte populiste gen Hugo Chavez, in plina criza economica globala.

  Cine va câștiga in urma protestelor? Criza!

  Exact ca in Grecia. Ca peste tot, de fapt. Statul social nu se prăbușește doar in România, ci in toata Europa. Inclusiv in America, bunăstarea pentru toți a devenit un vis. Ce-i aia, pentru toți? Vrei bunăstare? Atunci, zbate-te pentru ea! Iar daca nu reușești, mori dracului de foame, incapabilule! Sunt milioane in spatele tău, care abia așteaptă sa-ti ia locul.

  De asta îmi place haosul care se instalează acum in peste tot. Pentru ca este condamnarea la moarte a socialismului, a votului universal, a așa zisei “democrații populare”.

  Politrucii n-au nici o treaba cu realitatea!

  Băieții din opoziție, cu obsesia lor “jos Băsescu”, sunt disprețuiți de popor. Antonescu si Ponta au chemat oamenii sa iasă in strada anul trecut, iar oamenii le-au ras in nas. Manifestația anti-guvernamentala a opoziției a fost un eșec. Le era românilor frica? Iată ca nu! Îl iubeau pe Băsescu? Iată ca nu! Atunci, de ce? Pentru ca românii vad cat de rupți de realitate sunt cei doi politruci.

  Cui ii pasa de Băsescu? Singura problema reala e criza; falimentul statului român. Iar pentru criza, ei n-au nici o soluție. Lasă-ne domne, cu criza ta, pe noi ne interesează sa ajungem la putere!…sa ținem pâinea si cuțitul…după aia, vedem noi…

  Iată obsesiile adevărate ale românilor:

  •nivelul corupţiei – 87%;

  •soarta salariilor – 83%;

  •viitorul sistemului de pensii – 80%;

  •sistemul de sănătate – 82%;

  •datoriile statului – 76%;

  •sistemul de educaţie – 76%;

  •starea mediului înconjurător – 76%;

  •sunt foarte îngrijoraţi de viitorul economiei – 74%;
  •tinerii care termină o facultate nu au şanse să-şi găsească un loc de muncă – 89%
  •viitorul situaţiei economice personale – 65%;

  •viitorul situaţiei economice a copiilor şi nepoţilor – 65%;
  Iată si problemele românilor, care n-au legătura cu Băsescu:

  •Cea mai mare problemă a ţării o reprezintă clasa politică (nu doar PDL!) – 83%;
  •Cei mai mulţi oameni bogaţi din România au făcut avere în mod necinstit (nu doar PDL-iștii!) – 91%.
  (sursa: IRES)

  Aceste cifre arata lucruri cutremurătoare: românii sunt etatiști, da. DAR își dau seama ca sistemul sanitar de stat si sistemul de pensii nu mai au viitor. Își dau seama ca salariile lor vor dispărea. Își dau seama ca datoriile statului or sa-l bage in faliment. Toate promisiunile imbecile ale politicienilor (va mărim…va facem…stați liniștiți), sunt frecție la piciorul de lemn.

  Imensa majoritate a românilor simte ca vine apocalipsul si ar vota disperați pe oricine le-ar propune niște soluții reale. Chiar si cei de stânga, ar vota acum un program realist de dreapta. Dar nici un partid nu are un asemenea program!

  Politrucii s-au obișnuit sa disprețuiască “prostimea”: cifrele arata ca ei sunt mult mai prosti! Iar asta le va aduce sfârșitul. Nu doar PDL-ului, ci tuturor partidelor.

  Protecția sociala duce la faliment. Falimentul, la haos. Haosul, la dictatură.

  Lanțul evenimentelor nu poate fi rupt. E logic, e inevitabil. Comuniștii au visat sa aibă protecție sociala fără dictatura, au visat sa se împrumute la infinit: asta nu mai e optimism. E imbecilitate.

  In timp ce incendiile se aprindeau in centrul Capitalei, un cititor (Gabi), m-a întrebat: unde sunt acum patronii, oamenii de dreapta? De ce ii lasă pe stângiști sa-si facă de cap? Iată răspunsul meu:

  Unde sunt? se uita cum se omoară pomanagii intre ei. Si bine fac! Daca ar ieși acum la o contramanifestație, ar însemna sa-si pună ei pielea la bătaie pentru nea Băsescu. Pai așa ceva e o prostie. Cum sa te bați, ca sa-l salvezi pe unul care ti-a pus impozite peste impozite si a mărit taxele? Iți mai amintești când Ponta si Antonescu au chemat lumea sa iasă in strada si lumea le-a ras in nas? Ei, exact așa merită si Băsescu! Nici un politician nu e mai cu moț decât altul. Toți merită spânzurați unul lângă altul, in sir indian!

  Daca nea Băsescu ar vrea cu adevărat sa fie susținut de sectorul privat, ar face bine sa dea masuri clare in favoarea sectorului privat! Ar face bine sa înceapă reforma in realitate, nu doar in vorbe! Ca nu suntem prosti sa nu facem deosebirea intre o reforma reala si una doar promisa.

  Ce vrem e simplu:

  1.reducerea masiva a CAS, CASS, scutirea de impozite pentru IMM-uri cu cifra de afaceri sub 2000 de euro lunar;

  2.posibilitatea de a face contracte de prestări servicii pe persoane fizice (pentru a evita complet plata contribuțiilor sociale daca dorim),

  3.liberalizarea Codului Muncii si simplificarea concedierilor,

  4.posibilitatea de a alege intre case de pensii si de sănătate private si de stat (cu ocolirea completa a statului),

  5.reducerea cheltuielilor statului prin reducerea birocrației, externalizarea serviciilor bugetare si scăderea numărului bugetarilor cu cel puțin 1 milion;

  6.lupta reala împotriva corupției, prin organizarea licitațiilor transparent, pe internet. Interzicerea secretizării contractelor pe bani publici.

  Alt cititor, Ion, s-a mirat: Mihai, tu chiar speri ca actuala putere va lua vreodată asemenea masuri?

  Nu, nu cred ca vor lua asemenea masuri. Cred ca asemenea masuri vor apărea in mod automat, pe fundalul haosului. Pur si simplu statul social se va scufunda in dezordine, incendii, jafuri de strada, omoruri. Casa de Pensii si Casa de Sănătate vor dispărea in acest haos. Oamenii vor face tot posibilul sa supraviețuiască singuri. Nimeni nu va mai plăti taxe, CAS-uri, când pe străzi va domni anarhia.

  Așa se naște capitalismul românesc: in sângele statului social si in lupte de strada. Prăbușirea statului social era inevitabila, dar politicienii puteau sa facă o prăbușire controlata, o reforma clara si treptata in ultimii 3 ani. Dar n-au mișcat un deget; au sperat ca lucrurile se vor rezolva “de la sine”, ca n-o sa fie nici un apocalips economic si ca “românul indura”. Prosti si nebuni! Acum, vor plăti pentru prostia lor.

  Pe străzi, ard deja flăcările apocalipsului.

  http://www.youtube.com/watch?v=19BYDWDYRxQ

  http://www.youtube.com/watch?v=7K_GQYH7enA

  http://www.youtube.com/watch?v=s06EUlQaOtE

  Mihai Giurgea | 16 ianuarie 2012 at 2:55 AM | Categories: Politica si societate | URL: http://wp.me/pVvnV-wL

 75. Cu gandul la cele ce se petrec si la cele se vor intampla in curand va zic acestea:

  Cei fara loc de munca ,cu salariu minim si cu datorii, nu va faceti griji. Dupa ce voia noastra se va infaptui si ordinea va lua loc haosului veti avea atatea optiuni de angajare si variante de pachete salariale ca nu veti sti de unde sa alegeti.
  Este destinul vostru sa munciti in folosul nostru, este scopul primar al individului in cadrul sistemului si motivul principal pentru care va nastem membru certificat al societatii noastre. Asadar nu disperati, lucrul vostru mecanic va fi necesar pentru inca 50-70 de ani buni, pana ce tehnologia va inlocui elementul uman in mai toate ariile de expertiza.

 76. Tot ma intreb daca protestele acestea vor avea rezultatele dorite de romani ? Imi doresc doar sa se schimbe ceva in bine si la noi! Doamne da sa fie bine!

 77. Frumos articol, iti multumesc pentru el deoarece eu sunt plecata in Anglia si nu am gasit un articol la subiect cu ce se intampla in tara pana acum, toti spun vesti insa tu ai relatat to ce s a intamplat. Sper sa se schimbe ceva, vroiam sa plec din Romania si sa uit de ea, dar parca acum imi pare rau ca nu sunt acum cu voi acolo pe strazi…..

 78. Postez pentru articolul lui Radu. Si eu sunt liberal in gandire si ma bucur ca mai exista oameni ca tine. Frumos si real articolul tau…( cat se poate de real); sper sa existe cat mai multi oameni ca tine in tara asta,altfel…!!!

 79. Sal Vlad. As vrea sa pot sa scot 1000 de cuvinte in 3 secunde, si culmea, toti sa le inteleaga. Scrii frumos, tinereste, real, parca se si vad imaginile in minte. Doar ca nici tu, si nici multi, multi multi altii, nu ati observat micile amanunte, care fac toata povestea ta asa de frumoasa. Au fost 5, poate 10 asa zisi huligani. ATAT. Restul, si aici incepe povestea frumoasa, sunt jandarmi, SRI-sti, militieni, cat si PDL-isti/ PUNR-isti. Am vazut lucrurile astea, am si scris si distribuit pe facebook. Sunt atat de scarbit si obosit sa vorbesc……

 80. Pingback: Transformarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *